Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sven Nordin tildelt Wenche Foss' ærespris

- Jeg håper det blir skrevet om «Nils» i nekrologen min

Sven Nordin (59) spiller Ibsen-tragedier med samme innsats som i reklamer for biff.

DISIPLIN: Hardt arbeid og disiplin er skuespiller Sven Nordins oppskrift for å lykkes som skuespiller. Han mener at å jobbe med ulike sjangre har gjort ham til en bedre skuespiller. FOTO: Nina Hansen/Dagbladet 
DISIPLIN: Hardt arbeid og disiplin er skuespiller Sven Nordins oppskrift for å lykkes som skuespiller. Han mener at å jobbe med ulike sjangre har gjort ham til en bedre skuespiller. FOTO: Nina Hansen/Dagbladet  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg bruker aldri slips. Det er ikke Sven Nordin, sier skuespilleren mens han retter på den slipsfrie skjortekragen.

Den avslappa stilen er best i pusterommene han kan finne gjennom en intens teaterhøst hvor han har sjonglert mellom rollen som George i «Hvem er redd for Virginia Woolf» på Oslo Nye Teater og prøver for å bli «En mann ved navn Ove», som har premiere på Riksteatret denne uka.

Midt i denne travle teaterhøsten ble han i går, søndag, hedret med Wenche Foss’ ærespris under Se og hørs kjendisgalla på Grand Hotel. Juryen roser ham for blant annet hans sylskarpe rolleportretter i alle sjangre. Ifølge juryen er Nordin alltid like stilsikker og med stor utstråling uavhengig om han spiller tragedie, komedie, i spillefilmer, musikaler eller i tv-serier.

Forbilde

- Det er veldig hyggelig. Jeg satte enorm pris på henne og hadde en følelse av at hun satte pris på meg også. Hun var et sant forbilde. Hun mestret alt en skuespiller ønsker å få til, sier han.

For Nordin representerer rollen i Ibsens «Brand» og rollen i den norske situasjonskomedien «Mot i brøstet» fra 90-tallet ytterpunktene i karrieren.

- «Mot i brøstet» har endimensjonale figurer, men de skal gjennomføres med profesjonalitet de også, sier han.

-Et springbrett

Fra Ibsen og Shakespeare til situasjonskomedier på tv. Sven Nordin kan like gjerne spille evigunge og coladrikkende «Nils» i situasjonskomedien «Mot i Brøstet», som intellektuelle George i «Hvem er redd for Virginia Woolf.» Der andre skuespillere sliter med merkelapper, lever Nordin godt med det eventuelle «Nils»-stempelet. Nordin er ikke i tvil om at «Nils» har vært viktig, selv om han ikke ville ha sagt ja til rollen som fersk skuespiller.

TAKKETALEN: Skuespiller Sven Nordin mottok Wenche Foss' ærespris under Se og Hørs Kjendisgalla 2016. Se takketalen hans her. Video: Se og Hør Vis mer

- «Nils» ble et bra springbrett. Jeg håper det blir skrevet om «Nils» i nekrologen min, selv om jeg også vil bli husket for andre ting.

Nordin hadde solide bein å stå på gjennom mange år som teaterskuespiller fra før. For ikke å snakke om rollen i krimserien «Rød snø», som ble sendt på tv lørdagene på 80-tallet.

- Jeg tror Norge sto stille da «Rød snø» ble sendt. Jeg har fått høre at jeg er den eneste som kan gjøre biffreklamer og fortsatt beholde kredibiliteten, men det handler om å gå inn i alle ting med like stor arbeidsinnsats, sier han.

Kladeiser med tekst

På Oslo Nye Teater har det i løpet av høsten så langt blitt tre timers ekteskapelig maktkamp ganger femti med Linn Skåber. Å gå fra prøver på dagtid for å bli «Ove» til å gi alt i det mørke stykket «Hvem er redd for Virginia Woolf» på kveldstid har vært krevende.

- Det har vært en veldig tøff høst. Virginia Woolf krever at man gir alt man kan av bitterhet og sjalusi. Det tar hele dagen å bli George. Man kan ikke gå rett fra middagsbordet og inn i den rollen. Det har vært som kladeiser med tekst inni hodet, sier han.

Å lære seg manus utenat er ikke det samme nå som i 30-års alderen.

- Jeg måtte begynne å lære meg manus i vår. Jeg visste det ville bli for krevende å gjøre alt på en gang. Når jeg er ferdig 17. desember blir det én måneds fri og juleferie med barnebarn på Geilo og en tur til Gran Canaria, sier han.

På rød løper

En lang karriere og en cv full av høydepunkter. Et av de største var da Petter Næss’ film om Ingvar Ambjørnsens romanfigur «Elling» ble nominert til Oscar i 2002. I filmen spilte Sven Nordin Ellings kamerat Kjell-Bjarne. Sammen prøver de å takle virkeligheten fra en trygdeleilighet i Oslo.

- Det er sånt man bare opplever en gang i livet. Det var stort å være på Oscar-showet med alle de prominente skuespillerne. Vi hadde ikke like mange sikkerhetsvakter som Cameron Diaz og Nicole Kidman, men vi hadde noen som passet på oss vi også.

Dagbladet tilhører samme konsern som Se og Hør, som arrangerte søndagens kjendisgalla.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!