- Jeg håper han får malt på cella, de maleriene kunne jeg tenke meg å se

Kunsteksperter reagerer på Nerdrums lange fengselstraff.

REAGERER:  Programleder i «Nasjonalgalleriet», Helle Vaagland, syns Nerdrum får lang tid i fengsel, men håper han får anledning til å male på cella. Foto: Mette Randem / Torbjørn Berg / Dagbladeet
REAGERER: Programleder i «Nasjonalgalleriet», Helle Vaagland, syns Nerdrum får lang tid i fengsel, men håper han får anledning til å male på cella. Foto: Mette Randem / Torbjørn Berg / DagbladeetVis mer

(Dagbladet): I dag ble kunstner Odd Nerdrum dømt til fengsel i to år og ti måneder etter han tapte ankesaken. I tillegg må ha betale saksomkostningene på 50 000 kroner. 

Kunstneren sto tiltalt for å ha unndratt over 13 millioner kroner fra beskatning.

At han nå havner bak lås og slå vekker reaksjoner.

- Det er veldig trist å tenke på at en så spesiell mann som han skal sitte så lenge i fengsel, men jeg mener jo at kunstnere ikke er hevet over loven - samme hvor fantastiske de måtte være. Gjemmer man bort mange millioner kroner i en bankboks i Østerrike lukter det svidd lang vei, sier Helle Vaagland, programleder for «Nasjonalgalleriet» på NRK2, til Dagbladet.

- Male på cella Nerdrum ble først dømt til to års fengsel i Oslo tingrett. Før ankesaken byttet han forsvarer til skatteekspert Pål Berg. Til tross for det ble altså fengselstraffen utvidet med hele ti måneder under ankesaken.

- Jeg syns egentlig ikke så synd på en mann som har tjent seg rik på et oppblåst kunstmarked i New York. Dette burde han ha tenkt på tidligere. Jeg håper at han ikke lar seg knekke og at det kommer enda mer interessant kunst ut av dette. Jeg håper han får malt på cella, de maleriene kunne jeg tenke meg å se, sier Vaagland.

LANG TID:  Helle Vaagland, programleder i «Nasjonalgalleriet». Foto:  Nina Ruud/Dagbladet
LANG TID: Helle Vaagland, programleder i «Nasjonalgalleriet». Foto: Nina Ruud/Dagbladet Vis mer

Kunstner Morten Viskum er kjent for sine kontroversielle arbeider, blant annet at han maler med ei død hånd. Sist vakte han oppsikt med en helfigur avstøpning av seg selv, men ansiktstrekkene til terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Han tror fengseloppholdet kan blikrevende for Nerdrum.

- Det blir nok hardt for han. Når han kommer ut igjen, tror jeg han er ferdig med Norge for godt. Han har jo flytta ut av landet for mindre. Så da ser vi nok ikke noe mer til han her, sier Viskum til Dagbladet.

- Katastrofe Han understreker at han ikke har tilstrekkelig kunnskap til å uttale seg som selve dommen. Selv er han mest begeistret for Nerdrums kunst fra 80- og 90-tallet, og er redd det nå kan bli vanskeligere å selge kitch-malerens verk.

- Det kan godt hende det blir tyngre å selge en periode siden det har vært et negativt fokus, men kunstverkene er jo like gode. Eller dårlige, etter som man ser det, sier Viskum.

Nerdrum hevder fortsatt sin uskyld, og kunstsosiolog Dag Solhjell, som har fulgt saken nøye, kaller det hele et justismord.

Nerdrum har selv tidligere fortalt at rettssaken går utover arbeidet hans, det overrasker ikke Viskum.

- Hadde jeg måttet sitte inne så lenge hadde det vært katastrofe, jeg jobber hele tiden. Det ville vært begrenset hva man får gjort innenfor murene. Så det hadde vært katastrofe for meg, sier Viskum.

- KATASTROFE:  For kunstner Morten Viskum ville det vært katastrofe om han satt i fengsel, og ikke kunne jobbe hver dag. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
- KATASTROFE: For kunstner Morten Viskum ville det vært katastrofe om han satt i fengsel, og ikke kunne jobbe hver dag. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer