«Jeg håper ikke denne kjolen blir omtalt helt til Spania.»

Prinsesse Märtha Louise var ikledd en eventyrlig kjole da hun leste for barna i Surnadal i går.

SURNADAL (Dagbladet): Prinsessen håper barn tigger voksne om å lese. Selv mener hun at hun har fått god ballast gjennom å høre eventyr.

-  Eventyrene har lært meg å se livet gjennom Askeladdens øyne. Da overvinner man mange flere troll enn om man lever som Per og Pål. Troll er jo noe som er virkelig, som eksempelvis frykt, som holder mange fanget, og som gjør at vi ikke kommer videre i livet, sier Märtha Louise.

Glitter og perler

I en grønn og turkis flagrende ull-tovet kjole, overstrødd med glitter og perler, åpnet prinsessen sin eventyrstund-turné i nordmørsbygda Surnadal i går kveld. Kjolen, som er designet av Ragnhild Karijord i Lofoten, er åpenbart preget av eventyrlandskapet.

-  Men jeg håper ikke denne kjolen blir omtalt helt til Spania, lo prinsessen, som fikk ymse reaksjoner på sin gulrøde kjole under bryllupet til den spanske arveprinsen Felipe i mai.

Nytt eventyr?

I kveld holder Märtha Louise eventyrstund i Trondheim, før turen går til Molde i morgen og Bergen lørdag.

Flere steder i landet kan mot høsten vente besøk av prinsessen og hennes eventyr, deriblant hennes selvskrevne «Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet». Prinsessen skriver ikke på noen nye eventyr, men kanskje inspirerte Nordmøres kulturlandskap i det vakre sommerværet ...?

-  Ja, kanskje kommer det flere eventyr. Jeg har ikke akkurat hatt tid til å gjøre det i det siste, så vi får se.

-  Kanskje et aktuelt prosjekt sammen med ektemannen, Ari?

-  Nei, det tror jeg ikke. Han har nok med sin egen karriere, sier prinsessen, som håper at barna som hører henne fortelle eventyr, går hjem og ber og tigger voksne om å lese for dem.

-  Å få kontakten med en voksen og få inn språket på en slik måte, er en fin begynnelse. Egne bilder skapes gjennom eventyrene, i motsetning til datamaskiner og fjernsyn, sier prinsessen, som etter eventyrstunden fikk tegninger fra barn - og spørsmål om hvor Maud Angelica var.

-  Hun er hjemme hos pappaen sin, forklarte prinsessen. -  Vi har ikke begynt å lese eventyr for henne ennå. Hun må først bli litt større.

KJOLEFIN: Märtha Louise åpnet sin miniturné i en grønn og turkis, flagrende kjole. Den var åpenbart inspiret av eventyrene.