FORNØYD: Romanen «Pixley Mapogo» om Jarle Klepp skrev Tore Renberg midt i sin egen skilsmisse. Boka fikk varierende kritikker. Nå mener derimot forfatteren at han er tilbake på toppen. - Jeg føler at dette er meg på mitt beste, sier Renberg. Foto: Tommy Ellingsen
FORNØYD: Romanen «Pixley Mapogo» om Jarle Klepp skrev Tore Renberg midt i sin egen skilsmisse. Boka fikk varierende kritikker. Nå mener derimot forfatteren at han er tilbake på toppen. - Jeg føler at dette er meg på mitt beste, sier Renberg. Foto: Tommy EllingsenVis mer

- Jeg håper jeg er i nærheten av mitt høyeste nivå

Tore Renberg har skrevet sin femte bok om Jarle Klepp. Det var rett og slett en opptur.

• Les utdrag fra Tore Renbergs nye bok «Dette er mine gamle dager» her.

(Dagbladet): I september kommer den femte boka om Stavanger-mannen Jarle Klepp. Vi ble kjent med ham som tenåring. Nå har han vokst seg til å bli en 37 år gammel familiefar. Akkurat som Renberg har han to barn, begge bor i Vestlandsbyen. Forfatteren er bare ett år eldre.

- På mange måter er dette et portrett av det være småbarnspappa. Jeg har brukt mye av meg selv. Selv om det er fiksjon, er det ikke tilfeldig at jeg skriver et portrett når jeg er far, og har en sju- og fireåring i huset, sier Renberg.

Romanen finner sted i samtida. Utdraget er hentet fra hundre sider ut i boka. Jarle og sønnen Sven kjører for å kjøpe stjerneskudd på nyttårasften. Veien er ei innfartsåre til Stavanger.

- På mitt beste - For første gang lever han et realativt normalt liv. Tro det eller ei, men han har blitt noe man kan kalle moden. Han innser at å være så påståelig som da han var 17, ikke lenger er mulig. Jeg tror det er en reell forskjell fra de forrige romanene. Den har en nysgjerrig, undrende og tvilende tone, sier Renberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egentlig skulle Renberg ta seg ei pause fra Jarle Klepp, og skrive ei annen bok nå. Det gikk ikke. Historien trengte seg på, forfatteren hadde ikke noe valg. Han måtte skrive.

Renberg forteller om en positiv skriveprosess, hvor han er inspirert av «livets uendelige kompleksitet».

- Jeg føler at dette er meg på mitt beste. Jeg har jobbet godt og jevnt. Jeg håper jeg er i nærheten av mitt høyeste nivå. Den forrige romanen «Pixley Mapogo» ble en nedtur. Fansen ble forvirret, kritikken var ujevn. Men jeg er sånn skapt at jeg bretter opp ermene og spytter i nevene når jeg blir satt på prøve,  sier Renberg og fortsetter:

- «Pixley» ble skrevet i en utrolig tid, jeg var midt i en skilsmisse og det at jeg i det hele tatt klarte å skrive den, var sånn sett en prestasjon, sier forfatteren.

15 Jarle Klepp-bøker Nå skal Renberg sette punktum for Jarle Klepp, i alle fall for en stund. Han lover å skrive om ham til han dør, og at det blir minium 15 bøker til sammen. Renberg mener han alltid kan skrive om Jarle som yngre enn seg selv, men aldri eldre enn sin egen alder.

- Alle bøkene er frittstående, de er som Donald-blader. Hvis vi skal sammenligne, har nok denne mest slektskap til «Kompani Orheim». Det føles som om ringen er sluttet for denne gang, sier Renberg.

- Hva liker du å lese om sommeren?

- Vanligvis mye. De siste månedene har jeg slukt alt jeg har kommet over av Barry Gifford. Han er forferdelig morsom, smart og frisk. I tillegg har jeg lest Flannery O'Connor og Kurt-bøkene. Jeg er kjempe-fan av Erlend Loe, og stolt over å være kollegaen hans.