Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg håper jeg kan bidra med dose kynisme

Harald Eia stiller opp for det venstreorienterte tidsskriftet Manifest.

RÅDET: Det nye redaksjonsrådet i Manifest forlag. Fra venstre Harald Eia, Rune Slagstad, Agnes Ravatn, Annick Prieur og leder  Mimir Kristjansson.  Foto: Jacques Hvistendahl
RÅDET: Det nye redaksjonsrådet i Manifest forlag. Fra venstre Harald Eia, Rune Slagstad, Agnes Ravatn, Annick Prieur og leder Mimir Kristjansson. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tenker at Norge trenger en fornuftig, nyfiken, åpen og raus venstreside, sier komiker og sosiolog Harald Eia.

I dag lanserer det venstreorienterte tidsskriftet Manifest sitt nye redaksjonssråd. Redaktør Mimir Kristjansson har blant annet fått med seg komiker Harald Eia på laget når han har satt sammen rådet, som med jevne mellomrom skal sette seg ned og diskutere de lange linjene for tidsskriftet, og komme med innspill.

Når Eia stiller opp for den norske venstresida er det blant annet fordi han vil bidra til å lufte nye tanker og idéer.

- Mimir og resten av folka har kjent på at deler av venstresideintelligentsiaen er litt strenge folk der man kan bli dømt nord og ned om man forlater «den rette sti», sier Eia.

Venstresida
Manifest Tidsskrift er godt plantet med begge beina på venstresida, og det er med det lett å tenke at alle som jobber der flagger en venstresidesympati. Eia sier han som de fleste andre her til lands føler han politisk står et sted midt mellom alt.

- Jeg har alltid vært sosialdemokrat, men noen ganger mener jeg ting må strammes inn, sier han.

Den siste tiden har han merket at folkene bak høyresidens tidsskrift Minerva har skaffet seg et overtak i debatten.

-  Da mener jeg at den andre siden bør styrkes. Så jeg er for sterke, velbegrunna ideologier på begge sider. Jeg er vennlig innstilt til venstresida. Vi er et veldig vellykka samfunn, og venstresida skal ha mye av æren for det. Men jeg har aldri stemt Rødt, sier han.

Han sier han kjenner igjen følelsen som kommer når andre kommer med innspill og nye infallsvinkler når han selv mener han har rett.

- Da er det viktig å ta litt tak, og tvinge seg sjøl til å bli mer åpen og inkluderende. Det tror jeg alle har noe å tjene på, sier Eia.

Kynisme
- Hva tror du at du kan bidra med?

- Jeg håper jeg kan bidra med dose kynisme. Jeg mener at høyresidas problem er at de drar slutninger fra hvordan ting er til hvordan de burde være. En typisk feilslutning på høyresida er at det er forskjell mellom menn og kvinner, derfor bør det være ulike oppgaver for menn og kvinner i samfunnet, sier Eia, og legger til:

- Problemet på venstresida er motsatt. Der drar man slutninger fra hvordan ting burde være til hvordan de er. Det burde være likestilling, derfor er det ingen forskjell mellom kjønnene. En del av kynikeren i meg er god på å se når den type argumentasjon roter seg til.

Eia, som vokste opp under høyrebølgen på 80-tallet, sier han kjenner igjen noe av arrogansen som fantes på høyresida da i dagens venstreside.

- Det har vært en kjepphøyhet i mange år på venstresida, og de kan ikke lengre basere seg på at alle automatisk skjønner at de er best, sier han.

Nye tanker
Han mener det er på tide at Manifest kan sørge for nye måter å forstå og løse ting på.

- Jeg følger med på en del amerikanske nettsteder om ting som adferdsøkonomi og politisk psykologi. De tinga jeg leser om der havner alltid på Minervasidene etterpå. En gang i tida var det venstresida som fulgte best med. Nå er det høyresida, sier han.

Han trekker særlig fram at venstresida bør klare å finne nye idéer og tanker i stedet for å gjenta det de alltid har ment.

- Nye, konstruktive tanker og perspektiver tror jeg kan gjøre at vi får et enda bedre samfunn, sier han.

Hele Norges coronakart