DEBATT

Klima:

Jeg håper klimaangst blir årets nyord

Ikke fordi angst, frykt og redsel er det vi trenger mest når vi skal kutte utslipp. Men fordi angsten mange av oss allerede føler på blir mindre hvis vi er flere som bærer den.

I New York: På bare ett år har Thunberg blitt verdenskjent for sin aktivisme. 
Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
I New York: På bare ett år har Thunberg blitt verdenskjent for sin aktivisme. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mandag holdt Greta Thunberg det som vil bli stående som en ikonisk tale under FNs klimatoppmøte. I etterkant har hun ikke «bare», som før, blitt grundig hetset for sine meninger og framtoning. Stadig flere ytrer nå sin bekymring for helsa og livskvaliteten til Greta Thunberg og hennes generasjonsfeller.

Kanskje kan denne holdningen bli en kime til noe positivt.

På bare ett år har Thunberg blitt verdenskjent for sin aktivisme. Ingen har noensinne mobilisert så mange til å markere et krav om en klimapolitikk som svarer til de utfordringene vi står overfor. Millioner av barn, unge og studenter har tatt til gatene over hele verden det siste året. Thunberg selv har fortsatt sin aktivisme gjennom klimastreik og en rekke taler overfor verdens aller mektigste mennesker.

Noe av det mest påfallende med Thunbergs talevirksomhet er hennes evne til å formidle forskningen så pinlig nøyaktig, og samtidig målbære den fortvilelsen og det sinnet som hennes generasjon bærer på.

Om man ettergår Thunbergs taler setning for setning, blir det åpenbart at den kunnskapen hun formidler er den samme kunnskapen som de makthavende politikerne allerede har formidlet i flere år. Riktignok i et toneleie som indikerer at de like gjerne kunne snakket om hva de skal spise til middag i morgen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer