SKATTEKUTT: Ja, sosialistene vil fortsette å kalle det skattelette til Norges aller rikeste. Og ja, jeg skal fortsette å ikke bry meg om akkurat det, skriver Bjørn-Kristian Svendsrud. Foto: ldutko / Shutterstock / NTB scanpix
SKATTEKUTT: Ja, sosialistene vil fortsette å kalle det skattelette til Norges aller rikeste. Og ja, jeg skal fortsette å ikke bry meg om akkurat det, skriver Bjørn-Kristian Svendsrud. Foto: ldutko / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Valg 2017:

Jeg håper på større skattekutt

Det er særlig én påstand som jeg vet vil bli slengt hemningsløst rundt i skoledebattene.

Meninger

Med kun noen uker igjen til valgkampen er det mange av oss som sitter og finpusser på retorikken og resonnementene for å overbevise flest mulig om hvilken politikk som er best for landet. Det gjør også jeg.

Uavhengig av dette, er det særlig én påstand som jeg vet vil bli slengt hemningsløst rundt i skoledebattene: Regjeringen har kun gitt skattelette til Norges aller rikeste, og skaper økte forskjeller mellom folk. Gjerne etterfulgt av et eller annet regnestykke Youngstorget har satt sammen.

For å ta et par eksempler:

- Norges tusen rikeste mennesker har i gjennomsnitt fått 768 800 kroner i årlig skattelette, Mani Hussaini, AUF

- Skattelette til deg: 10 kroner dagen - skattelette til rike: 1600 kroner dagen, NTB

- De rikeste 0,1 % i Norge har fått over 260.000 kr hver i skattekutt - per år!, Nicolas Wilkinson, SV

- Erna gir 160 ganger mer i skattekutt til Norges rikeste, VG

- Norges 50 rikeste har hittil fått én milliard i skattelette, Klassekampen

Slike regnestykker kan du med andre ord lage i det uendelige, og er passe meningsløse når man utelukker det store bildet.

Først og fremst: Man må betale skatt for å få skattelette. Det betyr også at de som betaler mye skatt, får større lettelser i kroner og øre. Noe annet ville vært urimelig. Derfor mener jeg det er meningsløst å fremstille det som urettferdig at Norges 50 rikeste har fått en milliard kr i skattelette, når resten av den norske befolkningen - alle 5,3 millioner av oss - har i samme 3-årsperiode fått 39 milliarder kr i skattelette.

Ap bedyrer at formuesskatten er viktig for å gjøre skattesystemet rettferdig. Det de derimot ikke sier noe om er at formuesskatten forskjellsbehandler norske og utenlandske bedriftseiere. Eies bedriften av Ola Nordmann må Ola betale formueskatt, men dersom bedriften eies av eksempelvis det multinasjonale billion-selskapet General Electric (GE) betales ikke formuesskatten. Et skattesystem som favoriserer utenlandske bedriftseiere er altså rettferdig. Skjønn det dem som kan.

Om du så skulle akseptere at formuesskatten kun skal gå på bekostning av norske bedriftseiere, er troen på at den bare rammer rikfolk i beste fall naiv. For når Olav Thon og Bjørn Kjos betaler formuesskatt for verdien av deres konsern, er det langt mer enn deres personlige inntekt og formue det går på bekostning av.

Den Nobelprisvinnende økonomen, Milton Friedman, sa det veldig godt:

«Only people can pay taxes. Corporate officials may sign the check, but the money that they forward to Internal Revenue comes from the corporation’s employees, customers or stockholders.»

Med andre ord: Hver krone som går med i skattesluket, er en krone som ikke kan utbetales i lønn til arbeiderne, utbytte til eierne eller lavere priser for kundene. Enhver krone som ikke tas inn i skatt er faktisk en krone som kommer oss alle til gode.

Sosialistene vil selvsagt si seg uenig i dette fordi de har en klokketro på at staten klarer å forvalte ressursene i et samfunn bedre enn private. Derfor forstår jeg at de heller vil ha penger i statskassa enn på private hender. Under Arbeiderpartiets åtte år i regjering var det ingen som fikk skattelettelser, uansett om du var rik eller fattig. Og er det en ting som er sikkert, så er det at skattene vil øke dersom Arbeiderpartiet kommer i regjering til høsten. Det mener jeg er en særdeles dårlig retning for Norge.

Jeg håper på større skattekutt både i inntektsskatt, som vi alle betaler, og formuesskatt som vi alle lider konsekvensen av. Ja, sosialistene vil fortsette å kalle det skattelette til Norges aller rikeste. Og ja, jeg skal fortsette å ikke bry meg om akkurat det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.