LEGGER KORTENE PÅ BORDET: I Tore Renbergs nye roman «Dette er mine gamle dager» forsoner Jarle Klepp seg med faren, som drakk under oppveksten hans. Foto: Uffe Frandsen
LEGGER KORTENE PÅ BORDET: I Tore Renbergs nye roman «Dette er mine gamle dager» forsoner Jarle Klepp seg med faren, som drakk under oppveksten hans. Foto: Uffe FrandsenVis mer

- Jeg håper pappa ville likt denne boka

I Tore Renbergs femte roman om Jarle Klepp forsoner både rollefigur og forfatter seg med en avdød og alkoholisert far.

(Dagbladet): Mens Tore Renberg (39) har skrevet sin nye roman «Dette er mine gamle dager» har han tenkt seg følgende. Se for deg at du har en nær venn ved navn Jarle Klepp. Sammen er dere to ute på byen, og en stund utpå kvelden lener han seg inn mot deg med et blikk som betyr alvor og sier «Ok! Dette her sier du ikke til noen. Nå skal du høre (...)».

Forsoning Slik har Renberg sett for seg at innholdet i den nye romanen deles med deg, leseren.

- Det er slutt på å gå rundt grøten. Nå er det på tide å forsone seg med det som lenge har vært vanskelig å snakke om, sier Renberg.

I «Dette er mine gamle dager» kommer nemlig Jarle Klepps endelige møte med farens alkoholisme. Jarle har blitt en voksen mann på snart 40 år, og har egentlig troen på at han er ferdig med den urolige fortiden. Men, det mest avgjørende gjenstår altså.

- Jarle er i ferd med å forsone seg med farens svakheter. Han kan ikke være så rasende og dømmende som han var da han var yngre. Han føler vel kanskje at han har vært for hard med faren sin, sier Renberg.

Selvbiografisk Jarle Klepp er en oppdiktet figur, men har klare likheter med sin opphavsmann Renberg, som er klar på at forholdet til faren er blant de tingene i boka som kommer nærmest det selvbiografiske.

- Stakkars min far, som ligger til grunn for dette forfatterskapet. Han var et fantastisk menneske som jeg var utrolig glad i, men han fikk et tøft liv. Og det er vel en innsikt som jeg har tatt med meg inn i dette verket. Både jeg og Jarle Klepp har hatt behov for å få litt orden på dette, sier Renberg.

- Jeg har forsøkt å juge om dette tidligere. Men det går ikke lenger, sier Renberg. 

Like gamle Tidligere har Renberg skrevet om Klepp som yngre enn seg selv. «Dette er mine gamle dager» markerer første gang Jarle Klepp og Renberg er like gamle.

- Det at dette kommer nå, tror jeg kommer av at jeg selv er blitt så gammel som min far var da jeg var liten. Selv om jeg ikke, heldigvis, gjør det som han gjorde, er jeg blitt i stand til å forstå og forsone meg med han, sier Renberg.

I boka er det mange år siden Klepps far døde. Renbergs egen far gikk bort i 1998.

- Selv om det ikke er derfor jeg har skrevet dette, så har jeg de siste dagene tenkt mye på at jeg håper pappa hadde likt denne boka. Det hadde vært kjekt. Jeg tror ikke han hadde likt de forrige så godt, sier han.

Siste på en stund «Dette er mine gamle dager» er den femte romanen om Jarle Klepp. Sist han ga ut en Klepp-roman sa Renberg at det blir en stund til neste. Denne gang mener han det.

- Det føles som jeg står ved et skille nå, i livet og i litteraturen min, sier Renberg.

Han føler ringen er sluttet for denne gang, og at Jarle Klepp har forsont seg med sine foreldre for godt.

- Det blir en stund til neste bok, i hvertfall fem års pause. Det tror jeg vil gjøre både meg og Jarle godt. Nå skal jeg holde på med andre ting en stund, avslutter Renberg.