INVITERER IDRETTSPRESIDENTEN TIL MALTA: Tidligere landslagsspiller Thomas Myhre inviterer idrettspresident Tom Tvedt til debatt om fremtidens spillpolitikk på Malta i sommer. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
INVITERER IDRETTSPRESIDENTEN TIL MALTA: Tidligere landslagsspiller Thomas Myhre inviterer idrettspresident Tom Tvedt til debatt om fremtidens spillpolitikk på Malta i sommer. Foto: Linda Næsfeldt / DagbladetVis mer

Jeg håper vi ses på Malta i sommer!

Vi er åpenbart uenige om hvilket spillsystem Norge bør satse på i fremtiden, idrettspresident Tom Tvedt. Derfor er jeg glad du inviterer meg til debatt.

Meninger

I ditt innlegg «Feil hjørne, Myhre» argumenterer du for at spillmonopolet er mer lønnsomt enn et lisenssystem i Norge. Det er fristende å spørre om du har lest Menon Business Economics sin rapport som konkluderte med at Idretts-Norge og andre gode formål vil få 300 millioner årlig mer enn dagens spillemidler hvis spillmonopolet erstattes. I tillegg kommer nye sponsormuligheter. Stadig flere nordmenn spiller på nett og der er 60 prosent av markedet uregulert. Dersom selskaper som NordicBet får lisens, vil kultur og idrett få andeler av disse pengene i tillegg til det som i dag kommer fra Norsk Tipping. Menon-rapporten, som i motsetning til NIFs egen rapport faktisk følger finansdepartementets retningslinjer for samfunnsøkonomiske analyser, viser at dette vil bety mer penger til gode formål fordi kaken det skattes av blir større. Erfaringer fra andre land i Europa viser også det samme, og i Danmark har selv den tidligere statlige monopolisten økt sine inntekter etter de innførte lisens. Den danske idrettspresidenten har bare gode ting å si om det danske lisenssystemet.

Fakta viser heller ikke at et lisenssystem vil bidra til mer spillavhengighet, slik du forsøker å tegne et bilde av. Ser vi eksempelvis til Storbritannia, som innførte lisenssystem i 2007, har de lavere spillavhengighet nå enn før et lisenssystem ble innført. Hvordan forklarer du dette, Tvedt?

Sensur av internett hører ikke hjemme i et demokrati og Lotteritilsynets rapport konkluder også med at et lisenssystem vil være det beste alternativet for å hindre spillavhengighet i Norge, all den tid internett eksisterer. Dette fordi norske myndigheter da får mulighet til å regulere et markedet som de i dag ikke har noen muligheter til å påvirke. Bryter en aktør lisenskravene pga. dårlig forebyggende arbeid mot spillavhengighet, kan for eksempel konsekvensen bli at de mister lisensen. Å si at et system med regulerte lisenskrav vil gir mer spillavhengighet enn dagen system der over halve nettspillmarkedet er uregulert, faller på sin egen urimelighet.

Flere fra ditt lag vil også ha det til at Norsk Tipping er eneste garantist for ansvarlig spill i Norge. Kan du da forklare hvorfor Norsk Tipping aldri har vunnet prisen for mest ansvarlig spillselskap i Europa som anerkjente eGaming Review hvert år deler ut? En pris som tidligere er vunnet av Svenska Spel og NordicBets moderkonsern Betsson Group. Ifølge uavhengige juryer er vi altså bedre enn Norsk Tipping på å forebygge spillavhengighet.

Du inviterer meg til debatt, Tvedt, og uttaler at du «vedder på at jeg ikke tør». Du skriver videre at du tar debatten når og hvor som helst. Vel, jeg tør, og jeg inviterer deg herved til debatt om fremtidens spillpolitikk på vårt hovedkontor på Malta nå i sommer. Jeg ser frem til å diskutere med deg, og til å samtidig avlive noen myter om de såkalte «skumle spillselskapene på Malta». Breddeidretten var på besøk her i fjor. Tør du?