«Jeg har aldri hatt kamerater»

Gamle brev avslører ukjente sider ved Fridtjof Nansen. Nå har de blitt til en bok, og forfatteren mener boka setter ekspedisjonslederen Nansen i et helt nytt lys.

PÅ LUGAREN: Skipslege Henrik Greve Blessing, fotografert på lugaren av Fritdjof Nansen. Foto: No Comprendo Press.
PÅ LUGAREN: Skipslege Henrik Greve Blessing, fotografert på lugaren av Fritdjof Nansen. Foto: No Comprendo Press.Vis mer

- Boka viser veldig usympatiske sider ved Fridtjof Nansen. Ifølge Blessing skulle Nansen alltid ha siste ord og var svært selvopptatt og pompøs, han var ofte ufin mot de andre på skipet, sier John David Nielsen (75) til Dagbladet.

Nielsen er kunstner og forfatter, og også far til tegneren Christopher Nielsen og musikeren Joachim Nielsen. Det er han som har funnet og samlet dagbøkene og brevene, som han nå har gjengitt i en ny bok. De hittil ukjente dagbøkene er det skipslegen om bord på skipet «Fram», Henrik Greve Blessing, som har skrevet under den kjente ekspedisjonen i 1893-1896, som ble ledet av Fridtjof Nansen. I boka er det også flere brevvekslinger mellom Blessing og Nansen fra etter ekspedisjonen, som aldri har blitt offentliggjort. Boka lanseres i dag under tittelen: «Legen på «Fram». Henrik Greve Blessings dagbøker og brev».

LÅ LENGE SKJULT: De gamle dagbøkene lå lenge skjult i dette låste skapet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LÅ LENGE SKJULT: De gamle dagbøkene lå lenge skjult i dette låste skapet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Gjennom Blessings blikk blir mannskapet på «Fram» levendegjort, og vises på en nærere og ærligere måte enn ved tidligere utgivelser om ekspedisjonen, som ofte har vært mer generelle og vist mer høystemte glansbilder, sier Nielsen.

«Det er idag Dr. Nansens Fødselsdag. (...) Underligt med Dr. N. Saalænge han var ombord, kan jeg ikke sige andet end at han daglig ærgrede mig, og nu skammer jeg meg ofte over, at jeg virkelig kunde finde slig Glæde og Lettelse i at han forlod os. Men vi har alle uvilje mod ham.», skriver Blessing i sin dagbok 10. oktober 1895, etter at Nansen og Hjalmar Johansen som kjent forlot skipet og satte kurs mot Nordpolen på ski med hundesleder.

Oppfattet som arrogant Det kommer tydelig fram at mannskapet om bord ikke var fornøyd med Nansens lederegenskaper under «Fram»-ferden, og at de oppfattet ham som arrogant og hovmodig. Brevet som overrasket Nielsen mest under arbeidet var et brev som Nansen har skrevet til Blessing etter ekspedisjonen, der han åpenbart har blitt konfrontert med sin oppførsel.
 
I brevet åpner Nansen seg og deler svært personlige betraktninger om seg selv, for å forsøke å forklare seg. Han skriver blant annet at han er en ensom sjel, og at det har vært hans lodd i livet. Videre står det at han ofte har blitt oppfattet som en «hovmodig og overlegen særing». Han skylder på at han er sjenert, og at han ofte blir usikker i møte med andre.

DAGBØKENE: John David Nielsen har skrevet bok om legen H.G Blessing som deltok på Nansens Fram-ekspedisjon. Her er han med de gamle dagbøkene hans fant. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DAGBØKENE: John David Nielsen har skrevet bok om legen H.G Blessing som deltok på Nansens Fram-ekspedisjon. Her er han med de gamle dagbøkene hans fant. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

«Jeg har hele mit liv levet som et ensomt menneske, jeg har aldri hat kamerater (...). Jeg har gåt i en god skole for å bli utdannet til en indesluttet egoist, men som dog alligevel ikke har et fuldstændigt koldt hjerte», skriver han.

Han forteller videre at det aldri var meningen å håne eller gi mannskapet så lite fortrolighet som han gjorde, og selv om han mener hans lederegenskaper kan diskuteres, innser han at lederstilen ikke var den beste måten å få seg venner på.

EKSPEDISJONEN: Dette er et av bildene Nielsen fant etter sin tantes død. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
EKSPEDISJONEN: Dette er et av bildene Nielsen fant etter sin tantes død. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

«Dig og Hansen og Johansen hadde jeg meget tilovers for på færden, og jeg hadde gjerne villet kommet i nærmere forhold til dere», skriver han og fortsetter:

«Jeg blev alvorlig besat af mit arbeide, mine ideer og mine planer (...) jeg lever mit eget liv og glemmer mine pligter som menneske, ubekymret om hva indtryk jeg gjør på andre, og opnår derved ofte at støde dem jeg mindst vil støde.»

PÅ VEGGEN: Bildet av Henrik Greve Blessing hang lenge over sengen til Nielsens tante Sissel Blessing. Damen ved siden av er hans søster. Foto: Jacques Hvistendahl.
PÅ VEGGEN: Bildet av Henrik Greve Blessing hang lenge over sengen til Nielsens tante Sissel Blessing. Damen ved siden av er hans søster. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer