Anmeldelse: Ola Hennmo - «Hemningsløs»

- Jeg har aldri lest en sterkere bok om å leve livet

Boka om funksjonshemmede Torstein Lerhol er så sterk, klok og gripende at selv et bilhavari er en gylden anledning til å fortsette lesingen.

ORDFØRERKANDIDAT: SMA-syke Torstein Lerhol ville ifølge legene bare bli to år. Nå er han 32, veier 20 kg og pustekapasiteten er 11 prosent. Han kan bare bevege én finger, ligger i rullestol og behøver assistanse hele døgnet. Likevel er han ordførerkandidat, næringslivsleder og foredragsholder. Foto: Svend Aage Madsen
ORDFØRERKANDIDAT: SMA-syke Torstein Lerhol ville ifølge legene bare bli to år. Nå er han 32, veier 20 kg og pustekapasiteten er 11 prosent. Han kan bare bevege én finger, ligger i rullestol og behøver assistanse hele døgnet. Likevel er han ordførerkandidat, næringslivsleder og foredragsholder. Foto: Svend Aage Madsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da Torstein Lerhol ble født veide han 4010 gram og var 54 cm lang. Av legene ble han spådd et kort liv da det viste seg at han hadde muskelsykdommen spinal muskelatrofi. 32 år senere veier han 20 kg og lever livet liggende i en rullestol.

Utrolig historie

Sykdommen har ikke hindret ham i å leve et aktivt liv med studier, reiser og venner. I dag arbeider han som leder for 700 ansatte i et helsefirma og i år stiller han som ordførerkandidat i hjemkommunen.

Det er denne utrolige historien Ola Henmo har ført i pennen i boka «Hemningsløs». Skjønt ført i pennen er en altfor beskjeden beskrivelse av arbeidet til den tidligere Aftenpostjournalisten. «Hemningsløs» er ikke bare velskrevet, men også usedvanlig godt skrudd sammen som beretning.

Med sitt diskrete men tydelig nærvær setter Henmo historien inn i stadige nye sammenhenger. Med konkrete eksempler og illustrerende anekdoter får han frem familiens og lokalsamfunnets betydning. Treffsikkert kritiserer han politiske myndigheter og interesseorganisasjoner. Men han vet også å distansere seg fra Lerhol, og avsløre hans svake sider og tidvis ubetenksomme politiske utspill.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer