DEBATT

«Jeg har aldri lest noe av en kvinnelig forfatter»

Hvorfor ikke? Som forfatter vil jeg være relevant som menneske, uavhengig av kjønn.

FLAMMENDE OM KJØNNSSKILLET: Tidligere i sommer leste jeg Denne flammende verden av Siri Hustvedt, en bok som handler om Harriet Burden, en kunstner som lar tre forskjellige menn fronte hennes tre forskjellige kunstutstillinger. Jeg kjente raseriet i Hustvedts fingertupper da jeg leste boka, skriver kronikkforfatteren.  Foto: Johannes Worsøe Berg
FLAMMENDE OM KJØNNSSKILLET: Tidligere i sommer leste jeg Denne flammende verden av Siri Hustvedt, en bok som handler om Harriet Burden, en kunstner som lar tre forskjellige menn fronte hennes tre forskjellige kunstutstillinger. Jeg kjente raseriet i Hustvedts fingertupper da jeg leste boka, skriver kronikkforfatteren. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg har aldri lest noe av en kvinnelig forfatter.»

«Hæ?»

«Nei. Eller, jo, det var jo den av Karin Fossum, også noe av Karen Blixen, men det var noe ræl, synes jeg.»

Hørt det før? Ja! Flere ganger, men det har prellet av hver gang. Jeg har bare ristet på hodet og satt på noe Patti Smith, for liksom å rense tankene. Men denne gangen hjalp det ikke. Jeg kom over dette blogginnlegget.

Det er skrevet av Catherine Nichols, en ung, amerikansk forfatter, og kort sagt dreier det seg om hvordan responsen for manuset hun hadde sendt inn til mange forskjellige agenter endret seg da hun valgte å bruke et mannlig pseudonym fremfor sitt eget navn. Fra høflige avslag med tilbakemeldinger om at hun skrev «vakkert» og «poetisk», men at manuset var for ambisiøst, til ingen respons i det hele tatt, var forskjellen stor da hun sendte inn manuset med det mannlige navnet. Da var det «spennende», «smart» og «velkonstruert», og åtte og en halv ganger oftere etterspurt enn med sitt eget navn.

Stort tema, jeg vet. Og jeg skal ikke påberope meg viden kunnskap om dette, jeg har akkurat gitt ut min første bok, jeg er en fersking i litteraturlandskapet. Likevel, jeg er tilfeldigvis født med vagina, og ikke penis, og det har betydning, har jeg forstått, også for hvordan folk vil komme til å lese det jeg skriver.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.