KLAR MED NY BOK: Forfatter Hans Olav Lahlum. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KLAR MED NY BOK: Forfatter Hans Olav Lahlum. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Jeg har aldri opplevd å stå der med et nyfødt barn som er mitt. Men dette er noe av den samme følelsen

Hans Olav Lahlum om følelsen av å gi ut en ny bok.

(Dagbladet): «Alltid et ganske stort, veldig spennende, litt skremmende og helt spesielt øyeblikk når man kan se og holde den for første gang ... Kanskje særlig for oss som ikke har barn?»

Slik beskriver Hans Olav Lahlum det å holde rundt en av sine nye bøker for første gang på Facebook.

Ny krim Den 41 år gamle forfatteren har blitt en velkjent medieyndling. Han han har gitt ut en rekke biografier og krimbøker, og blir stadig invitert til TV-studioer som ekspert for alt fra sjakk til internasjonal politikk.

Torsdag denne uka slapp Lahlum sin nye bok i ny krimbok om politietterforsker K2 og hans venninne Patricia, kalt «Haimennesket».
Til Dagbladet forteller den barnløse forfatteren at han føler en slags faderlig stolthet over alle sine bøker.

- Det er mange som legger ut bilder av at de står der med et barn. For en barnløs forfatter er det nærmeste å stå der med en ny nok, sier han og utdyper: 

- Jeg har aldri opplevd å stå der med et nyfødt barn som er mitt. Jeg forstår at det er en spesiell følelse for dem som har opplevd det. Men dette er noe av den samme følelsen, bare i mindre skala. Man har følelsen: Hvordan går dette her da?, sier Lahlum til Dagbladet.

Vil ikke gjenta seg selv Den nye krimboka er den sjuende i serien om K2 og Patricia, og den er ifølge Lahlum mer thrilleraktig enn de forrige bøkene. Denne gangen har han også plassert krimgåten utenfor Oslo, på en øy i havgapet utenfor Arendal. Den produktive forfatteren setter høye krav til seg selv, og tar grep slik at bøkene ikke blir for like.

- Det er et dilemma for forfattere at man ikke må begynne å gjenta seg selv. Jeg stiller krav til meg selv om at jeg må komme med noe jeg ikke har gjort før, sier han.

Han er anerkjent som en av Norges smarteste personer, men hevder at han ikke er så intelligent som folk skal ha det til.

- Det er noen likheter mellom denne hovedpersonen og meg. Jeg pleier å si at begge oppfattes som mer intelligente enn det de er. Men han gjør en del praktiske ting jeg aldri kunne gjort, som å kjøre bil, sier Lahlum og ler.

Les hele intervjuet med Hans Olav Lahlum på Dagbladet Pluss.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram