Jeg har aldri sett slikt et hat mellom minoriteten og majoriteten som i dag

På den ene siden øker den sosiale kontrollen, på den andre siden øker fremmedfiendtligheten.

PÅ BESØK: Integrerings- og innvandringsminister Sylvi Listhaug på besøk på Grønland i Oslo i sommer. - Listhaug er ikke en samlende minister. Hun er mer opptatt av innstramming enn hvordan vi kan få til en god integrering, skriver Amal Aden. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
PÅ BESØK: Integrerings- og innvandringsminister Sylvi Listhaug på besøk på Grønland i Oslo i sommer. - Listhaug er ikke en samlende minister. Hun er mer opptatt av innstramming enn hvordan vi kan få til en god integrering, skriver Amal Aden. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer
Meninger

Kjære statsminister. Jeg skriver dette fordi jeg er bekymret for Norges fremtid.

Spaltist

Amal Aden

er forfatter og samfunnsdebattant. Amal Aden er et pseudonym. Hun kom til Norge fra Somalia i 199, og debuterte som foratter i 2008.

Siste publiserte innlegg

Når jeg reiser rundt i Norge som foredragsholder ser jeg mye som bekymrer meg. Jeg regner med at du også reiser mye rundt i landet. Jeg vet ikke om du ser det samme som meg og er bekymret, og ikke vet hvordan problemene skal løses, eller om du velger å se vekk?

Jeg kan ikke lenger sitte og se på hatet og avstanden som øker mellom minoritetene og majoriteten, derfor har jeg noen spørsmål til deg. Hvorfor valgte du Listhaug som integreringsminister? Hvem tror du statsråden appellerer til når hun snakker? Hvordan føler du deg når den sittende statsråden, etter min mening, er med på å skape denne avstanden?

Jeg har lenge vært opptatt av hvordan vi kan lykkes med integreringen i Norge, og hvordan vi kan skape et samfunn der mennesker respekterer hverandre og de verdiene Norge er bygd på. Jeg snakker med offentlige ansatte som daglig jobber med integrering, jeg snakker med personer som jobber som frivillige. Nordmenn som er flyktningguider og hele lokalsamfunn som engasjerer seg for at nye personer i Norge skal lykkes. Jeg møter mennesker som virkelig er brobyggere mellom de nye i Norge og det norske samfunnet. Det kan være lærere, frivillige eller andre som er opptatt av det flerkulturelle Norge.

Vi er flere med innvandrerbakgrunn som jobber hardt for at integreringen skal lykkes i Norge. Vi kjemper mot undertrykkelse og økende avstand. Det jeg ser i Norge i dag har jeg aldri før sett. Jeg har tidligere jobbet som tolk, vært likemann og vært flyktningguide, men aldri sett slik et hat mellom minoriteten og majoriteten som i dag. På den ene siden øker den sosiale kontrollen, på den andre siden øker fremmedfiendtligheten. Mange som jobber med integrering ser den økende avstanden, men de snakker ikke høyt om det. Jeg har snakket med mange som jobber med integrering og som misliker ditt valg av statsråd på dette feltet. Flere mener du som statsminister ignorerer problemet, og lar integreringsministeren kjøre sitt eget løp – der hun burde vært brobygger skaper hun heller avstand. Min mening er at ditt valg av statsråd skaper mer polarisering, mer hat og mer avstand.

Jeg vet du sitter i regjering sammen med FrP, og at politikk kan være en hestehandel, men det som nå skjer er så skremmende at du som statsminister bør gripe inn. Vi har ikke råd til å mislykkes i integreringen i den tiden vi nå er inne i, fortsetter det slik er vi nødt til å mislykkes. Vi er inne i en tid der hatet og ekstremismen øker på begge sider.

Jeg er ikke personlig imot Listhaug, men jeg ser henne ikke som en samlende minister. Hun er mer opptatt av innstramming enn hvordan vi kan få til en god integrering. Jeg har heller ikke noe imot at hun bruker ytringsfriheten, men hun glemmer hvem hun er statsråd for.

Du er den øverste sjefen og jeg mener du har et ansvar. Jeg håper du som statsminister er i stand til å se avstanden og ødeleggelsene før det er for sent.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.