TAKKER SV: - SV-ledelsen er selvsagt bekymret, men det bør også vi andre være, vi som ikke stemmer SV, skriver kronikkforfatter. Foto: NTB scanpix
TAKKER SV: - SV-ledelsen er selvsagt bekymret, men det bør også vi andre være, vi som ikke stemmer SV, skriver kronikkforfatter. Foto: NTB scanpix Vis mer

Jeg har aldri stemt SV, men likevel er jeg bekymret

Norge trenger systemkritiske partier og partier som tenker andre tanker enn flertallet. Vi trenger SV.

Meninger

Godt hjulpet av venstresidens kannibalisme er SV på vei ut av norsk politikk. SV-ledelsen er selvsagt bekymret, men det bør også vi andre være, vi som ikke stemmer SV.

Sosialistisk Venstreparti klarte seg så vidt ved sist valg. Rødt som fisker i samme vann fikk 1.1 prosent, og Miljøpartiet de Grønne endte på rekordhøye 2.8 prosent. Nå viser dagens målinger at SV og MDG har byttet oppslutning siden sist valg.

Selv om MDG består av tidligere tillitsvalgte fra mange partier, er det først og fremst SV som opplever konkurransen. SV var lenge ansett som Norges viktigste miljøparti.

I disse dager mobiliseres det for Feministiskt initiativ (FI). Tidligere tillitsvalgte i Rødt og SV prøver å etablere enda et parti. De vil kopiere suksessen til svenskene.

SV på sitt beste er jo nettopp disse fire områdene. Radikal solidaritet for dem som trenger det mest, positiv syn på integrering, kompromissløs i miljøpolitikken og i front for likestillingen.

Er det et problem at nye partier kommer til? Jeg synes MDGs inntreden i norsk politikk har vært forfriskende, til tross for at partiet har mange problematiske sider. Norge trenger mer styrke i miljøpolitikken. Samtidig er det bekymringsfullt at venstresiden kan ende opp uten et sosialistisk parti på Stortinget. Ap har som Høyre beveget seg mot sentrum, uten SV blir det lite systemkritikk fra rød side.

Norge trenger systemkritiske partier og partier som tenker andre tanker enn flertallet. Derfor ler ikke jeg når SV fortsatt vil ha Norge ut av NATO. Selv om tanken på å stå utenfor NATO kan få en til å grøsse, grøsser jeg enda mer av et politisk Norge der alle tenker likt om internasjonal politikk og forsvarssamarbeid.

Selv har jeg aldri stemt SV. Som mangeårig tillitsvalgt i KrF har jeg tvert imot kjempet mot SV. Det har vært en verdig motstander. SV er et parti med ideologisk sjel. Ta for eksempel asylbarnsaken, hvor alle de andre partiene enten var låst av forhandlinger, eller lot vær å engasjere seg. SV var den eneste frie stemmen som snakket asylbarnas sak.

Felles for FI og MDG er at de fortsatt er ensakspartier. Inntil videre er resten av politikken en hemmelighet. Stortinget bør egentlig ikke ha ensakspartier. Velgerne gir MDG oppslutning for å farge Norge grønnere, men kan ende opp med vedtak de aldri trodde noen kunne gå inn for.

Med MDG, FI og Rødt, er det nesten umulig for SV å redde representasjonen på Stortinget i 2017. For Norges del håper jeg likevel at SV klarer denne umulige oppgaven.