«Jeg har aldri vært så blakk som i denne byen.»

I går fikk Ingvar Ambjørnsen Oslo bys kulturpris for år 2000. Byen har stått sentralt i forfatterskapet, men handlingen i boka Ambjørnsen skriver på nå er lagt til en fiktiv småby.

- Der tror jeg jeg kommer til å oppholde meg i ti år framover, sier han.

Ingvar Ambjørnsen bekrefter gjerne at han har et godt forhold til Oslo. Selv om han har valgt å bo i Hamburg vil han ikke være med på at han har flyktet fra byen.

- Jeg har ikke flyktet fra Oslo. Jeg flyktet til Oslo fra lille Larvik, i sin tid.

Nesten korrekt antrukket i mørk dress og med et champagneglass i handa var kanskje ikke prisvinner Ambjørnsen helt veltilpass blant Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen og andre celebriteter på vei til lunsj i bankettsalen i Oslo rådhus i går.

Aldri under bruer

- Jeg har aldri vært så blakk noe sted som

i denne byen, sier han. Ambjørnsen har bodd mange forskjellige steder i Oslo, men alltid midt i byen. Torshov, Fredensborgveien og Pilestredet 47, som nå er revet, er noen av stedene. Livet i Pilestredet er tatt med i «Hvite niggere».

- Det spilte ikke noen rolle hvor jeg bodde bare det var i sentrum.

Et eget sted hadde han aldri.

- Jeg bodde rundt hos venner og kjærester, sier han og benytter anledningen til å avkrefte myten om at han har bodd under bruer og liknende.

Oslo-miljøer

Oslo bys kulturpris er på 100000 kroner pluss en hedersmedalje.

Ambjørnsen blir framhevet som en av de store fortellere i dagens norske litteratur. «Hans sårmuntre, usminkede, til tider rå, men også lattermilde omgang med hovedstadens miljøer, kvalifiserer han suverent til å motta Oslo bys kulturpris for år 2000,» heter det blant annet i begrunnelsen fra Oslo kommune.

BLE HYLLET: Ingvar Ambjørnsen ble hyllet med champagne og heder da han mottok Oslo bys kulturpris i Oslo rådhus i går. Kulturprisen er på 100 000 kroner og en hedersmedalje.Foto: TOR ARNE DALSNES