Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har alltid båret på skyld

Som barn skalv forfatter Karsten Alnæs av redsel for sin egen far. Nå beskriver han hvordan han ble banket opp av faren i sin nye bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også anmeldelsen av «Bakenfor alle farger».

- Jeg var ridd av angst overfor faren min, sier forfatter Karsten Alnæs.

I sin nye bok «Bakenfor alle farger» beskriver Alnæs hvordan han som barn ble rundjult av sin egen far, en autoritær prest med gammeldagse ideer om oppdragelse.

- Jeg var redd både for faren min og for helvete, for å bli straffet, sier Alnæs.

- Jeg skalv av redsel. Samtidig har jeg forsøkt å gi et sammensatt portrett av min far. For han var også morsom, varm og svært musikalsk, en slags bohem.

- Ble aldri anerkjent

Alnæs har valgt å skrive om brutaliteten i barndomshjemmet fordi han tror det angår mange flere enn ham.

- Jeg vokste opp etter krigen, da man oppdro barna strengt med straff og ris, sier han.

BLE SLÅTT: Forfatter Karsten Alnæs ble banket opp av sin strenge prestefar da han var liten. Nå forteller han om opplevelsene i sin nye bok. - Jeg skalv av redsel for faren min, forteller han. Foto: SCANPIX
BLE SLÅTT: Forfatter Karsten Alnæs ble banket opp av sin strenge prestefar da han var liten. Nå forteller han om opplevelsene i sin nye bok. - Jeg skalv av redsel for faren min, forteller han. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg har snakket med kamerater som har hatt liknende opplevelser, selv om de færreste nok har opplevd det i så ekstrem grad som jeg. Barns og voksnes verden var skarpt atskilt på denne tida, det var en knapp og streng og vanskelig tid, der barna var til for de voksnes skyld. Boken er et ekko fra et autoritært samfunn. Heldigvis er det ikke slik nå lenger.

- Hvordan har du som voksen båret preg av at du ble banket opp av faren din?

- Jeg har båret preg av det på mange måter. I likhet med mange andre har jeg alltid båret på skyldkomplekser og en følelse av ikke å strekke til. Jeg har tatt på meg ansvaret for altfor mye på grunn av en konstant opplevelse av å være mindreverdig. Det har nok å gjøre med at jeg aldri ble anerkjent av min far som barn. Det kan ha gjort meg for mye på vakt, og det er ikke alltid bra for omgivelsene. Men jeg har hatt familie og nære venner som har støttet opp om meg.

- Følte du at han var glad i deg?

- Det var kjærlighet der, men det var en reservasjon i ham som aldri slapp taket. Han slapp seg aldri helt løs. Faren min holdt på med sin form for oppdragelse helt til han døde.

- Har du tilgitt ham?

- Ja, det har jeg. Min far var et produkt av sin tid. Han kom fra vanskelige kår og var en av fjorten barn, og det formet ham nok.

Flyktet i leken

image: - Jeg har alltid båret på skyld

I boka skildres det også en ny spenning som kommer inn i familien når lille Karsten får en lillesøster, som vekker begeistring hos faren.

- Min søster var velskapt og robust og liknet faren min, mens jeg selv var urolig og nervøs fordi jeg stadig var på sykehus, sier Alnæs.

- Faren min var veldig sjarmert av henne. Det er jeg selv også, den dag i dag.

Historien om farens harde oppdragelse kommer imidlertid i bakgrunnen i «Bakenfor alle farger», som handler om smått og stort fra forfatterens første ni år - deriblant livet i guttegjengen.

- Det er ei bok om barnesinnet og barns forestillingsevne, sier Alnæs.

- Barnas verden var en beskyttende verden vi kunne krype inn i, og bøkene vi leste og klubbene vi skapte ble en salgs virkelighetsflukt. Det ble et univers der fantasi og virkelighet fløt sammen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!