Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har alltid hatt lyst på denne

Tegneserieskaper Flu Hartberg vant SPROING-prisen.

FIKK TEGNESERIEPRIS: Serietegner Flu Hartberg står bak stripa «Fagprat» i Dagbladet, og vant i kveld SPROING-prisen i kategorien «åpen klasse» under tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo i kveld.Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
FIKK TEGNESERIEPRIS: Serietegner Flu Hartberg står bak stripa «Fagprat» i Dagbladet, og vant i kveld SPROING-prisen i kategorien «åpen klasse» under tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo i kveld.Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Jeg har alltid hatt lyst på denne, sa Flu Hartberg da han mottok SPROING-statuetten på den under tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo i kveld.

Flu Hartberg stakk av med prisen i kategorien «åpen klasse». Sindre W.Goksøyr vant i kategorien «beste norske» med tegneserien«Hrmf!». Christian Rugstad har oversatt «Jimmy Corrigan» av Chris Ware, som ble kåret til «beste oversatte».


Mange baller i lufta
Flu Hartberg står bak serien «Fagprat», som daglig kan leses i Dagbladet og ukentlig i FREDAG.

- Jeg tenker gjennom alle filmene jeg har sett, og så prøver jeg å lage noe morsomt ut av tematikken til de filmene. Her, ser du, her har jeg tegnet en varseltrekant, som betyr at jeg kan bruke denne ideen med en gang.

Serietegneren viser fram en kladdebok. Det er vanskelig å si akkurat hva ideen hans går ut på. Kladdeboka er mildt sagt kaotisk.

Flu er en tegner med mange baller i lufta.  han er medlem av tegneseriekollekivet Dongery og i helga har han mer enn én finger med i spillet når Oslo Comics Expo (OCX) arrangeres i Oslo.

Gnisninger mellom miljøene  Mens storebroren Raptus i Bergen har et barnevennlig program med fokus på Donald Duck og de gamle actionseriene, har OCX rettet seg inn mot et voksent publikum som er mer interessert i de alternative tegneseriene.
- Både tegnerne og miljøet i Bergen er helt annerledes enn i Oslo, og det skaper ofte gnisninger mellom miljøene, sier Flu.

Stjerner på festival  På Serieteket på Schous plass - hvor OCX avholdes - sitter tegneseriemisjonær og festivalsjef Berit Petersheim og funderer på hva som med rette kan kalles en big shot i tegneserieverdenen. OCX kan nemlig sies å ha sikret seg et par stjerner til årets festival. Om de vil skape kaotiske tilstander under arrangementene, er heller tvilsomt.

- I Norge er det Lise Myhre og Frode Øverli folk kjenner til, men skal man bevege seg utenfor landegrensene, er det ikke mange tegnere folk vet hvem er, sier hun.

I fjor besøkte profilerte tegnere som Jim Woodring festivalen, og effekten av å ha hatt kjente tegnere på programmet ved tidligere festivaler merkes godt, skal man tro Petersheim.

- Da jeg var i Stockholm nå nylig og snakket med bransjefolk, ble det hevet noen øyenbryn da de hørte at vi hadde booket Tony Millionaire, sier Petersheim.

Tony Millionaire - mest kjent for serien «Maakies» - er en av de mer etablerte og anerkjente navnene under årets festival.

Andre utenlanske gjester inkluderer det unge stjerneskuddet Dash Shaw, samt Kim Thompson, som er medredaktør i det velrenommerte, amerikanske tegneserieforlaget Fantagraphics.

Bråk OCX er kanskje først og fremst serietegnernes egen festival, og en god mulighet til å gjøre litt ekstra stas på seg selv.

Sproingprisen, Norsk Tegneserieforums egen pris, ble delt ut i dag ut under OCX. Det kan være nærliggende å rette kritikk mot OCX for å blande rollene, for bråk har det vært nok av allerede, mest i forbindelse med nominasjonene.

- Det er jo koselig å bli nominert. Men jeg tror alle skjønner at hvis rollene var helt atskilt, hadde det ikke blitt noen festival, fordi vi er en for liten gruppe. Sånn sett er det greit. Jeg sitter ikke i Sproing-komiteen, og jeg har ikke vært med i nominasjonsprosessen, sier tegneren fra Tåsen.

FAST I DAGBLADET: Tegneserien «Fagprat» kan leses daglig i Dagbladet og ukentlig i FREDAG.
FAST I DAGBLADET: Tegneserien «Fagprat» kan leses daglig i Dagbladet og ukentlig i FREDAG. Vis mer