BLAD NUMMER TO: Frode Øverli har i flere år tegnet Rutetid ved siden av Pondus. Nå får ruteserien eget blad. Foto: Henning Lillegård
BLAD NUMMER TO: Frode Øverli har i flere år tegnet Rutetid ved siden av Pondus. Nå får ruteserien eget blad. Foto: Henning LillegårdVis mer

- Jeg har alltid hatt sans for det lille formatet

«Pondus»-skaper Frode Øverli er i rute med nytt blad.

- Rutetid har fulgt meg en stund, mest som en liten avkobling fra Pondus. Når fire ruter blir for mye, går jeg over til én, forteller serieskaper Frode Øverli, som nå er klar med sitt blad nummer to.

Det nye Rutetid-bladet vil seks ganger i året by på enrutere fra Øverli og andre etablerte norske serieskapere, men også åpne dører for nye talenter.

- Jeg har alltid hatt sans for det lille formatet. Jeg er ikke en som har 250 siders episke verk i meg. Jeg liker å begynne på noe og avslutte det samme dag, sier Øverli.

Han lager Pondus og Rutetid om hverandre, og innrømmer gjerne at noe som gjerne begynner som en Pondus-stripe i stedet kan ende opp i Rutetid.

- Det skjer titt og ofte. En idé kan av og til bli for sterk eller spesiell for Pondus, men i Rutetid kan ingen komme og si at noe ikke passer. Jeg står helt fritt, og det er veldig deilig, sier Øverli.

Nye talenter
I tillegg til Rutetid, vil det nye bladet romme morsomheter fra etablerte serier som Zofies Verden, Kampen Park, Lunsj, og innslag fra veteranene Fredrik Skavlan, Knut Nærum, Tor Ærlig, Tom Ostad, Tore Strand Olsen og Lars Lauvik. Vi får også hilse på de nye seriene Canoot, Hurtigmat, Spesielt, Firekanta, Sidespor og Sketsjy.

SEKS GANGER I ÅRET: Det nye Rutetid-bladet er i salg denne uka, og vil gis ut seks ganger i året.
SEKS GANGER I ÅRET: Det nye Rutetid-bladet er i salg denne uka, og vil gis ut seks ganger i året. Vis mer

- Blader som prøver å dra fram nye talenter har ikke tradisjonelt gjort det godt?

- Litt av poenget med bladet er at det skal være et laboratorium for talenter, samtidig som det er erfarne folk i miksen. «Rutetid» er et navn som kan dra bladet, noe som forhåpentlig gjør at det kan vare i noen år, sier Øverli.

Bladets redaktør, Tormod Løkling, gjør det også klart at de satser på å en høy gjennomgående kvalitet i bladet.

- Tidligere bladprosjekter som har gått på trynet har kanskje hatt litt fanzinepreg. Hvis folk ikke er sikre på hva de får, så gidder de heller ikke betale for det. Rutetid skal være et kommersielt produkt, selv om det er et rekrutteringsblad. Vi inviterer ikke inn folk uten at de har noe å vise til, sier Løkling, og legger til:

- Det er mye blanda drops her, men det er forhåpentlig mest søtt og lite surt.

Vanskelig format
Etter at Larsons Gale Verden-bladet la inn årene, har det ikke vært noe stort rom for ruteformatet. Samtidig har flere valgt å satse på det, spesielt etter VGs rutekonkurranse i 2008.

VANSKELIG: Det krever både timing og en god idé å lage en rutere, sier Øverli.
VANSKELIG: Det krever både timing og en god idé å lage en rutere, sier Øverli. Vis mer

Men skal vi tro Øverli, er det ikke lettere å lage enrutere enn å lage tradisjonelle striper:

- Det har dukket opp flere talenter, men det er et vanskeligere format enn folk tror. Å fortelle ting på en rute krever timing og en god idé, og det er kanskje enda vanskeligere å gjøre det bra.

IKKE BARE PÅ TV: Fredrik Skavlan er også en habil tegneserieskaper.
IKKE BARE PÅ TV: Fredrik Skavlan er også en habil tegneserieskaper. Vis mer