- Jeg har alltid ment det jeg har sagt

Marit Larsen slår tilbake mot forskeren som har forsket seg fram til at hun er uekte.

OPPTATT AV FORMIDLING: Marit Larsen svarer forskeren som har tatt for seg hennes imagebygging og fastslått at hun er uekte og uærlig. Her sminkes artisten før fotografering til et platecover. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
OPPTATT AV FORMIDLING: Marit Larsen svarer forskeren som har tatt for seg hennes imagebygging og fastslått at hun er uekte og uærlig. Her sminkes artisten før fotografering til et platecover. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Jeg har alltid ment det jeg har sagt i intervjuer når de har funnet sted, og de deler av meg som har blitt fremstilt i media er nettopp dét; deler av meg.

Det skriver Marit Larsen på sin facebookside etter at det i går vakte stor oppsikt at stipendiat Jon Mikkel Brock Ålvik ved Institutt for musikkvitenskap på Universitetet i Oslo akter å forsvare en doktorgradsavhandling der han har undersøkt hvordan Larsen og Marion Ravn bygger sine offentlige image.

Stereotypier Ålvik har sett musikkvideoer og lest intervjuer med de to artistene som slo gjennom som duoen M2M i 1996 og fikk en internasjonal popkarriere før de etablerte seg som soloartister.

Han fastslår ifølge nettavisa Framtida at Larsens image bygger på en rekke kvinnelige stereotypier - som lekent jentebarn og tradisjonell husmor - samtidig som hun ofte understreker at hun er ekte og naturlig.

Til motsetning jobber Marion Ravn med å framstå som konfronterende, overdrivende og ei som utfordrer janteloven - men det er Larsen som i størst grad lykkes med å få fram at hun bare er seg selv, ifølge forskningsarbeidet.

Tar til motmæle Til NRK sa Ålvik i går at Larsen på denne måten er både uekte og uærlig. NRKs sak var i går en av de mest delte på sosiale medier i Norge.

Først i dag tar Marit Larsen til motmæle. Hun understreker at hun ikke er intervjuet i forbindelse med doktorgradsavhandlinga og at hun heller ikke er spesielt interessert i å lese «én persons tolkning av det som har stått om meg i media de siste atten årene».

Hun påpeker at i løpet av sine atten år i rampelyset har hun selv forandret seg mange ganger:

- Fra beskjeden, stiv og rar via bombastisk og åpenhjertig frem til der jeg er i dag har lyttere falt fra og andre hektet seg på i hver sving; lyttere jeg setter enormt stor pris på. Det får stå for kandidatens egen regning at hans tolkning av meg synes å kunne oppsummeres i to ord: Kynisk kakebaker, skriver hun.

- På scenen er jeg opptatt av å formidle musikken min. Om jeg i den forbindelse skulle fremstå med barnlig glede, eller som uskyldsren, tenker jeg at det er en kombinasjon både av at det er sånn jeg føler det der og da, og at forståelsen av min såkalte persona påvirkes av øyet som ser, skriver hun også.

Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Jon Mikkel Brock Ålvik i dag. Marit Larsens pressekontakt i plateselskapet Warner Music, Ida Lyxzen, opplyser at artisten har sagt det hun ønsker å si i denne saken.