Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har alltid vært opptatt av drap

Her er vårens mest spennende bøker. Se oversikten!

Fort gjort: Karin Fossum (59) skrev «Helvetesilden» på fem måneder, til glede for mange lesere. - Jeg hadde overskudd. Og noen bøker skriver seg fortere enn andre, sier forfatteren. Foto: Anita Arntzen
Fort gjort: Karin Fossum (59) skrev «Helvetesilden» på fem måneder, til glede for mange lesere. - Jeg hadde overskudd. Og noen bøker skriver seg fortere enn andre, sier forfatteren. Foto: Anita Arntzen Vis mer

• Les også Fredrik Wandrups kommentar: Bokvåren er fortsatt bokhøstens fattige fetter

(Dagbladet:) Den forrige romanen med politietterforsker Konrad Sejer kom i september. Likevel er Karin Fossum igjen å finne på vårlista med «Helvetesilden».

- Jeg bruker alltid tolv måneder på å skrive ei bok. Men denne gangen brukte jeg fem. Da så jeg ingen grunn til ikke å gi ut boka i vår, sier Fossum.

Sviktede alenemødre
- Dette er den tolvte Sejer-boka. Noen ganger tenker jeg at jeg snart skal holde kjeft, ler forfatteren som er blant de mest produktive og bestselgende på vårens bokliste.

Handlingen følger to alenemødre og sønnene deres fra desember til juli i 2005. Mødrene kjenner ikke hverandre, men de har mye til felles.

- Begge strever økonomisk i hverdagen, den ene er hjelpepleier og den andre er uføretrygdet. Begge er sviktet av menn, og begge har sønner som er krevende.

- Ofrene er viktigst
Fossum vet hva hun skriver om.

- Det er vel sånn at vi som skriver, ofte skriver om noe vi vet noe om. Jeg har vært hjemmehjelper og har levd alene med to barn, med dårlig økonomi, i mange år. Og jeg er blitt sviktet.

Det skaper hodebry for Sejer at ofrene blir funnet i ei forlatt campingvogn. Fossum skriver om ofrene for kriminelle handlinger, og er opptatt av hvordan drapene preger det lille bygdesamfunnet Haugane.

- Jeg skriver først og fremst fram til drapet, og er ikke så veldig opptatt av å skape drama og spenning. Jeg er heller ikke så god til å lage «plot» og voldsom dramatikk.

Besatt av Schnitler
Helt siden forfatteren var ei ung jente har hun grublet over drap.

- Jeg ble veldig opptatt av Carl Jacob Schnitler. At han kastet 14 år gamle Rita i en brannkum og at han ble tatt. Han ble jo aldri rehabilitert, men ble stående som monsteret fra Bergen, sier Fossum, som i høst engasjerte seg i debatten om straff — og kriminalomsorg.

Sejer, krimlitteraturens mest sympatiske politimann, er rukket å bli 55.

Snart pensjonist
- Han nærmer seg pensjonsalderen for politifolk, og jeg må dermed vurdere å fryse tida. Det er heldigvis lov. Selv er jeg bare 59 år og har ingen tanker om å avslutte ennå. Georges Simenon skrev over 300 bøker.

Islandske Arnaldur Indridason, svenske Håkan Nesser og den britiske dronningen av psykologisk krim, Ruth Rendell, er hennes favoritter. For ikke å glemme Gunnar Staalesen.

- Det blir ikke for mange krimbøker?

- Jeg kan også tenke at det blir veldig mange utgivelser. Selv om sjangeren ikke regnes som viktig litteratur, kan den fungere som døråpner. Selv gikk jeg fra Sjöwall & Wahlöö og Maria Lang til Hamsun og Undset.

Lever godt med krim
Fossum har også gitt ut andre romaner, men tror ikke at de populære krimforfatterne stenger for andre.

- Vi blir ikke stående på samme måte som andre forfattere — og det lever vi godt med. Men jeg har opplevd flere ganger at kjente forfattere er kommet bort til meg og spurt om jeg ikke snart skal skrive noe annet enn krim.