ROCKESTJERNE:  Hans-Erik Dyvik Husby oppnådde drømmen om å bli rockestjerne. Problemet er at det skjedde i tung narkorus. Nå har han edelig tatt sitt eget liv tilbake.  Foto: Jacques Hvistendahl
ROCKESTJERNE: Hans-Erik Dyvik Husby oppnådde drømmen om å bli rockestjerne. Problemet er at det skjedde i tung narkorus. Nå har han edelig tatt sitt eget liv tilbake. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Jeg har angret på alt

Hans-Erik Dyvik Husby mener hans karriere har vært preget av mange ulønnsomme snarveier.

(Dagbladet): Som Hank von Helvete har han hylt fra hundrevis av scenekanter verden over og blitt hyllet av enda flere «Turbojugend». Han har hatt flammende raketter ut av rumpa og skjelt ut Märtha Louise i all offentlighet.

- Som 12-åring skjønte jeg at jeg måtte bli jagerpilot eller rockestjerne. Allerede da hadde jeg fått smaken av alternativ livsstil, sier Hans-Erik Dyvik Husby.

Han har med seg et svart-hvitt bilde fra 1988. Det er tatt i en park i Oslo. En 16 år gammel Dyvik Husby sitter på en benk iført hvit singlet, svarte jeans og solbriller.

- Det var sommeren etter jeg flyttet hit. Jeg hadde en klar visjon om å gjøre noe annet.

Mye motstand Han startet sitt første band da han var ni-ti år sammen med en kamerat i Reine i Lofoten. Dyvik Husby hadde sett TNT og Åge Aleksandersen, og ville gjøre som dem. I Oslo skulle han få det til.

Han flyttet inn i et kollektiv på Tåsen. Den nordnorske dialekten var allerede borte, den forsvant i hans rusfylte tenår på Tvedestrand.

VENDEPUNKTET: I 2009 ble Hans-Erik Dyvik Husby far til lille Else Victoria og gift med Gro Skarstein. Det forandret alt for Hans Erik. - Jeg vil ikke at barnevernet skulle ha ansvaret for mitt barn. Det skal jeg ha, sier han. Foto: Lars Myhren Holand
VENDEPUNKTET: I 2009 ble Hans-Erik Dyvik Husby far til lille Else Victoria og gift med Gro Skarstein. Det forandret alt for Hans Erik. - Jeg vil ikke at barnevernet skulle ha ansvaret for mitt barn. Det skal jeg ha, sier han. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

Som 17-åring begynte Dyvik-Husby på tabletter mot depresjon. Han forteller om hvordan disse «lykkepillene» forandret ham og ødela.

- Det har ikke bare vært målretta karrieretankegang. Det har vært like mye motstand og problemer. Lenge var det bare «hang in there». Det løsnet ikke før jeg var oppe i tjueåra, sier Dyvik Husby.

- Angret på alt Seks år etter han kom til Oslo ble han en del Turboneger. De erobret Europa, samtidig som heroinen stadig tok et fastere grep. Det gikk så langt at bandet ble oppløst under Europa-turneen i 1998 på grunn av avhengigheten hans.

- Det har vært en evig jakt på snarveier, som viste seg å bli den tyngste veien. Derfor har nok karrieren min vært en berg-og-dal-bane. Jakten på snarveiene har gått på bekostning av et solid håndverk. Jeg har lært underveis.

- Er det noe du har angret på?

- Jeg har angret på alt. Når man sitter og ser på barne-TV på formiddagen før man skal ned på metadonsenteret, har man det ikke bra. Men selv de mørkeste stunder har gitt meg mye lærdom. Jeg har kunnskap og erfaringer jeg aldri ville ha byttet bort. Samtidig er jeg den eneste fra vennegjengen som fortsatt er live. Det er merkelig å tenke på.

SLIK VI KJENNER HAM BEST: Hans-Erik Dyvik Husby som sitt alter ego Hank von Helvete i Turboneger. Med sminke, lite klær og stokk har trollbundet «Turbojugend», bandets fanskare, med utagerende sceneopptredener. Foto: Anders Grønneberg
SLIK VI KJENNER HAM BEST: Hans-Erik Dyvik Husby som sitt alter ego Hank von Helvete i Turboneger. Med sminke, lite klær og stokk har trollbundet «Turbojugend», bandets fanskare, med utagerende sceneopptredener. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Han er blitt 39 år. Den røslige mannen har på seg T-skjorte og solbriller, akkurat som i 1988.

I 2002 ble Turboneger gjenforent til stor jubel fra fansen, men etter nesten 20 år, valgte Dyvik-Husby å forlate sine bandkollegaer i fjor.

I 2009 forandret nemlig alt seg.

Valgte livet Han giftet seg med modellen Gro Skaustein og ble far til Else Victoria. Han fikk hovedrollen som Jesus i musikalen «Jesus Christ Superstar» på Det Norske Teatret, og hadde forestillinger for fullsatte saler. Året etter fikk han hovedrollen i filmen «Cornelis» om Cornelis Vreeswijk.

- Vendepunktet kom da jeg skulle få barnet mitt. Skulle jeg realisere mitt ønske om å bli en god far, måtte jeg gjøre noe. Derfor tok jeg ansvaret for min rusavhengighet. Jeg vil ikke at barnevernet skulle ha ansvaret for mitt barn. Det skal jeg ha. Bit for bit tok jeg tilbake delene av livet jeg hadde gitt fra meg. Jeg føler meg tusen ganger mer verdifull nå, sier Dyvik Husby.

I dag bor familien på et slott i Sverige, og storkoser seg. Men veien dit var tøff.

- Før en stor endring kommer, er det vanskelig. Det er den verste tida. Kona mi var gravid, og jeg gikk på drugs. Det går opp for meg at det er behov for meg. Det er nå eller aldri. Jeg vurderte å ta livet mitt og å bo på gata, men jeg tok kampen. Heldigvis var den overraskende enkel da jeg ville, sier Dyvik Husby og smiler.

HER STARTET DET:  I 1987 kom Hans-Erik Dyvik Husby til Oslo. Målet var å bli rockestjerne. Bildet er fra en park i hovedstaden sommeren 1988. Dyvik Husby påpeker hvordan han allerede er blitt uniformert som en Oslo-punker. Foto: Privat
HER STARTET DET: I 1987 kom Hans-Erik Dyvik Husby til Oslo. Målet var å bli rockestjerne. Bildet er fra en park i hovedstaden sommeren 1988. Dyvik Husby påpeker hvordan han allerede er blitt uniformert som en Oslo-punker. Foto: Privat Vis mer