FØLELSER: Jens Stoltenberg gir AUF-leder Eskil Pedersen en klem dagen etter 22. juli-angrepene. I et intervju med Fredrik Skavlan, som sendes på tv fredag, sier statsministeren at han måtte hente fram nye sider av seg selv i statslederrollen. Foto: REUTERS/Truls Brekke/SCANPIX
FØLELSER: Jens Stoltenberg gir AUF-leder Eskil Pedersen en klem dagen etter 22. juli-angrepene. I et intervju med Fredrik Skavlan, som sendes på tv fredag, sier statsministeren at han måtte hente fram nye sider av seg selv i statslederrollen. Foto: REUTERS/Truls Brekke/SCANPIXVis mer

- Jeg har blitt mye bedre til å vise følelser etter 22. juli

Statsminister Jens Stoltenberg på Skavlan for å takke det svenske folket for støtten.

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg er i Sverige for å takke nabolaget for støtten etter terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli. I kveld deltok han som gjest under innspillingen av programmet Skavlan i Stockholm, som sendes på tv i morgen.

Stoltenberg fortalte om sine egne, personlige opplevelser etter at tragedien traff Norge, og hvordan dette har endret ham.

- Jeg har alltid trodd at det som kan måles og veies er det viktigste. Som statsbudsjettet, barnehageplasser, det som kan måles i kroner og øre. Men etter 22. juli var det nærhet og verdien av det som ble det viktigste, sier Stoltenberg til Fredrik Skavlan.

Statsministeren fortalte om følelsen av at sorg skaper nærhet, og at han etter 22. juli måtte hente fram nye sider av seg selv i statslederrollen.
- Jeg har blitt mye bedre til å vise følelser etter 22. juli. Det var krevende å vise også de sidene som statsminister. Da jeg kom til Sundvolden, møtte jeg mennesker for første gang og så klemte vi hverandre etter fem sekunder. Det kom også folk bort til meg på gata i Oslo og ga meg en klem, sier Stoltenberg.

For å delta i talkshowet, takket Stoltenberg nei til kong Haralds årvisse og tradisjonsrike slottsmiddag for stortingsrepresentantene og regjeringen. På spørsmål fra Skavland om «hvorfor er du her, og ikke på slottsmiddag» svarer Stoltenberg at det er for å takke det svenske folket.