Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Samepolitikk

Jeg har bodd på fem internater

Samene er ikke politisk, økonomisk og sosialt marginaliserte i det norske samfunnet. Har de likevel behov for politiske privilegier og andre særordninger for å kunne klare seg på lik linje med øvrig befolkning?

DET UNDERGRAVER LIKEVERD: Å basere politikk på rase og blod er en fremmed tanke hos oss i EDL. Vårt formål er å fjerne samepolitisk motiverte lover og ordninger som vi mener undergraver det etniske- og demokratiske likeverdet i Norge, skriver Jarl Hellesvik, leder i EDL. Foto: Privat
DET UNDERGRAVER LIKEVERD: Å basere politikk på rase og blod er en fremmed tanke hos oss i EDL. Vårt formål er å fjerne samepolitisk motiverte lover og ordninger som vi mener undergraver det etniske- og demokratiske likeverdet i Norge, skriver Jarl Hellesvik, leder i EDL. Foto: Privat Vis mer
Meninger

Jens-Ivar Nergård, skriver i Dagbladet den 9. september under overskriften «Forgyller fornorskningen». Det er en fortelling bygget på følelser og stråmannsargumentasjon, ikke på fakta.

Hva er Nergårds egentlige hensikt? Vi i Etnisk og demokratisk likeverd (EDL), har ingen mening om samenes historie. Utgangspunktet for vår kritikk av den samepolitikken som ledende politikere som statsminister Erna Solberg og høyreledelsen, fører og forfekter, er nåsituasjonen i Norge, ikke hva som måtte være samenes historie.

Vårt formål er å fjerne samepolitisk motiverte lover og ordninger som vi mener undergraver det etniske- og demokratiske likeverdet i Norge, og motarbeide planer om å innføre flere slike lover og ordninger.

Å basere politikk på rase og blod er en fremmed tanke hos oss. Hva vi her sikter til kan en lese i notatet «Har Norge lover som skiller på etnisitet?»

Seniorrådgiver på Sametinget, Torvald Falch, og professor Per Selle, forteller i boka «Sametinget Institusjonalisering av en ny Samepolitikk» at «samene (er) ikke politisk, økonomisk og sosialt marginaliserte i det norske samfunnet», og videre: «Igjen ligger de som står i Sametingets valgmanntall, høyest, en gruppe som framstår som særlig politisk interessert og ressursrike.».

Det er to spørsmål som det er naturlig å stille her:
1. Har en slik befolkningsgruppe behov for politiske privilegier og andre særordninger for å kunne klare seg på lik linje med den øvrige befolkningen i Norge?
2. Er det rimelig å tro at det var en slik befolkningsgruppe ILO var opptatt av å beskytte, da de vedtok ILO-konvensjon nr. 169?

EDL «forgyller fornorskningen», fantaserer Nergård. Den «fullbyrdet den mentale koloniseringen av vergeløse barn og hjelpeløse foreldre».

Jeg er en av de «vergeløse». Jeg vokste opp i et hjem hvor samisk var et av hjemmespråkene og har bodd på fem internater rundt omkring i Finnmark.

I presidentskapets prosess om mandat og sammensetting av Sannhetskommisjonen, deltok EDLs nestleder, Karl-Wilhelm Sirkka, som delegert for Kvenlandsforbundet. Falch og Selle skriver i nevnte bok om fornorskningen, at moderniseringen av Norge «var gjerne vel så viktig som den indenterte fornorskningspolitikken med vekt på skolesystemet.» Er det disse to Nergård mener forgyller fornorskningen?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling