SELVBIOGRAFISK: Jan Kjærstad mener han aldri har skrevet så nært seg selv som i sin ellevte roman. «Normans område» handler om forleggeren John Richard Norman, som er så lei av bøker at han blir kvalm hver gang han ser et manus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SELVBIOGRAFISK: Jan Kjærstad mener han aldri har skrevet så nært seg selv som i sin ellevte roman. «Normans område» handler om forleggeren John Richard Norman, som er så lei av bøker at han blir kvalm hver gang han ser et manus. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Jeg har brukt meg selv mer aktivt enn tidligere

Jan Kjærstad har fått plass til ni romanideer i ei bok.

Les utdrag fra «Normans område» her.

(Dagbladet): I slutten av august kommer Jan Kjærstads (58) ellevte roman. Boka handler om forleggeren John Richard Norman, som er på toppen av sin karriere. Likevel har han et stort probelm - han kaster opp hver gang han ser et manus.

Utdraget er et tilbakeblikk på Normans barndom, hvor han oppdager og innser hvor mye bøker betyr for ham.

Nært seg selv
Kjærstad mener han aldri har skrevet så nært opp til seg selv, og tror leseren vil bli kjent med en annen side av ham.

- Jeg har brukt meg selv mer aktivt enn tidligere, blant annet er en sykehushistorie med. Da jeg gikk på barneskolen lå jeg på sykehuset for en kneskade, da oppdaget jeg det å lese. I «Normans område» ligger han på sykehuset som tolvåring og leser «Gullivers reiser», sier Kjærstad.

Boka er skrevet i jeg-person, og den yrkesskadde Norman prøver å finne ut hvorfor han blir kvalm, i stedet for å gi opp.

To hovedfokus
Romanen har to hovedfokus, litteratur og kjærlighet, og den forsøker å si noe om hvordan bøker kan bli like viktig som mat for enkelte.

- Jeg har kjent en sult etter det å skrive om de to fineste tingene jeg har i mitt liv. Nå var tida inne for en spesialhistorie med konfrontasjonen mellom de to temaene, sier Kjærstad.

Noe av handlingen i tilbakeblikket foregår i gata som Kjærstad mener er den fineste man kan vokse opp i, i Oslo på 60-tallet. I den enden av Seildukgata lå sjokoladefabrikken, og i den andre seildukfabrikken. Disse to ytterpunktene, sjokolade og seil, blir referansepunktene i Normans liv, som han måler alt ut fra.

Overskuddslager
I boka veves flere mindre historier sammen til en større enhet, på klassisk Kjærstad-vis. Men denne gangen er de basert på et overskuddslager.

- Jeg har stadig ideer til nye romaner. Nå har jeg brukt ni av de jeg likte best, blant annet til å være bøker i denne historien. Noen mener jeg har sløst med mine ideer, men etter hvert som jeg blir eldre, innser jeg at jeg ikke har tid til å bruke alle.

- Hva liker du å lese om sommeren?

- Jeg er blant dem som har spart de beste romanene til ferien. Denne sommeren begynner jeg med Michel Houellebecqs «Kartet og terrenget».