Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har brutt med miljøet, sa du

Du skulle motta din 18. dom for befatning med narkotika. 

FORSTÅELSE: - Da du kom tilbake til miljøet ditt ble du møtt med forståelse og trøst. Ord var unødvendige. En holdt rundt deg, en annen gav deg noe å røyke på. Du var hos mennesker som respekterte deg, som var glad i deg, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
FORSTÅELSE: - Da du kom tilbake til miljøet ditt ble du møtt med forståelse og trøst. Ord var unødvendige. En holdt rundt deg, en annen gav deg noe å røyke på. Du var hos mennesker som respekterte deg, som var glad i deg, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har brutt med miljøet, sa du. Dommeren så smilende på deg. - Det er bra at du har vilje til å endre livsførselen din, det er veldig positivt, sa han.

Forsvareren din prosederte på det. - Jeg viser til at tiltalte nå har brutt med miljøet. Dette viser integritet, styrke og vilje til å endre livet sitt. Det vil være uklokt å bryte denne positive utviklingen ved å idømme ham fengselsstraff, sa han.

Retten ble hevet. Du skulle motta din 18. dom for befatning med narkotika. Du og forsvareren din gikk på cafe, drakk kaffe, tok en matbit. Dere tok en øl sammen, snakket om livet, om musikk, litteratur, fotball, barn, drømmer.

10 måneder tidligere ble du løslatt fra soning av din 17. dom. Du hadde bestemt deg for å bryte med miljøet, for det hadde dommeren i den saken sagt ville være bra for deg.

Du fikk ikke leie bolig noe sted,- du var jo narkoman og straffedømt. Du fikk ikke jobb,- du var jo narkoman og straffedømt. Du klarte ikke få nye relasjoner, venner,- du var jo narkoman og straffedømt.

Så du gikk tilbake til miljøet ditt. Der de kjenner deg, der de vet om mellomnavnet ditt som du var flau over, der de kjenner historien din om en mor som tok sitt eget liv, om en alkoholisert far som banket deg flere ganger i uken under hele oppveksten. De kjenner til hvordan du gjennom hele skolegangen ble mobbet bortimot daglig, og at ingen grep inn.

De husker da du ble far til Sara. De husker hvordan du og moren sloss i Fylkesnemnda for å få omsorgen tilbake. Dere tapte, kanskje det var bra.

Miljøet ditt husker høsten du solgte noen ekstra gram for å få rå til julepresangen Sara ønsket seg. Du skulle ha julesamvær med henne i slutten av november,- 3 timer med tilsyn.

Du gav henne presangen. Hun ble veldig glad. Hun gav deg en tegning hun hadde laget i barnehagen. Den var farvet i blått,- kjærlighetens farve.

Sara ville klemme deg. - Vi kan ikke det, får ikke lov, sa du. Hennes tårevåte øyne så på deg. Du tørket tårene hennes fra kinnet, dine egne tårer holdt du tilbake.

Da samværet var over, og Sara og tilsynsføreren var ute av syne, brast du sammen i krampegråt. Du visste det nå var 6 måneder til du igjen skulle få se henne,- i 3 timer med tilsyn.

Da du kom tilbake til miljøet ditt ble du møtt med forståelse og trøst. Ord var unødvendige. En holdt rundt deg, en annen gav deg noe å røyke på. Du var hos mennesker som respekterte deg, som var glad i deg.

Bryte med miljøet?

Bryte med miljøet er et sykdomstegn! Bli i miljøet er et sunnhetstegn!

Dette er sagt for at hver den som forgår seg ikke skal ha for dårlig samvittighet, og for at hver den som ikke forgår seg ikke skal føle seg for ren.