- Jeg har dem med meg hver dag

Else Kåss Furuseth lager teater om sorgen. Komikertalentet møtte Dagbladet til intervju på Torshovteatret.

TEATERKLAR:  I kveld har komiker Else Kåss Furuseth premiere med teaterforestillingen «Kondolerer» på Torshovteatret, som er en del av Nationaltheatret. Teksten har hun skrevet selv, og bygger på hennes egne opplevelser med selvmord i familien. Nå setter hun lys på de som er igjen, og at det er viktig å leve videre. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TEATERKLAR: I kveld har komiker Else Kåss Furuseth premiere med teaterforestillingen «Kondolerer» på Torshovteatret, som er en del av Nationaltheatret. Teksten har hun skrevet selv, og bygger på hennes egne opplevelser med selvmord i familien. Nå setter hun lys på de som er igjen, og at det er viktig å leve videre. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TORSHOVTEATRET (Dagbladet): Else Kåss Furuseth (31) har gått fra å være en anonym radiostemme på NRK P3 til å sjarmere en hel nasjon med sitt krusete hår og talefeil i «Torsdag kveld fra Nydalen». I går var det sesongpremiere på TV 2.

I morgen står hun alene på scenen på Torshovteatret med urpremieren av forestillingen «Kondolerer», som Else har skrevet selv.

- Dette er min historie. Jeg begynte å tenke på å lage forestillingen fordi det er så mange som synes det er vanskelig å snakke om død. Den handler om tida etter man har sagt kondolerer - hva skjer da? Jeg føler meg profesjonell på sorg, sier Kåss Furuseth til Dagbladet.

Selvmord i familien Nå forteller hun for første gang at hun har kjent døden nært innpå seg flere ganger. Da Else gikk på barneskolen, begikk moren Nina, som var lege, selvmord. Tilbake satt elleve år gamle Else, storebroren, lillesøsteren og faren.

For to og et halvt år siden opplevde hun det forferdelige igjen. Storebroren, som da var blitt 31 år og studerte, valgte samme vei ut av livet som moren.

- Han var både smartere og morsommere enn meg. Det sier man om alle som er døde, men han var faktisk det. Jeg hadde et veldig godt forhold til både han og mamma. Jeg har dem med meg hver dag, sier Kåss Furuseth.

- Hvordan var det å oppleve det samme som voksen?

- Det er veldig annerledes, samtidig som det er like umulig å forstå. Det eneste man vet er at man ikke kan få svar. Forestillingen handler om hvordan vi alle forholder oss til sorg. Det er et selvironisk blikk på egen sorgprosess, som jeg tror og håper andre kan kjenne seg igjen i, sier hun.

- Må leve videre Nå lever Else av å snakke, noe hun alltid har vært glad i. Da hun var elleve holdt hun «foredrag» på skolen om det hun hadde vært gjennom, og fortalte at psykisk sykdom er noe annet enn fysisk sykdom.

PÅ JOBB:  Komiker Else Kåss Furuseth tøyser og smiler ofte. - Jeg er glad, rett og slett. Det er bare sånn jeg er, sier hun. Nå er hun aktuell med teater, tv og film, og innømmer at hun har hektiske dager. Mobilen er alltid med, og under intervjuet sender hun SMS med faren, som står henne nær. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PÅ JOBB: Komiker Else Kåss Furuseth tøyser og smiler ofte. - Jeg er glad, rett og slett. Det er bare sånn jeg er, sier hun. Nå er hun aktuell med teater, tv og film, og innømmer at hun har hektiske dager. Mobilen er alltid med, og under intervjuet sender hun SMS med faren, som står henne nær. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Det er unektelig noe komisk i en 11-åring som proppfull av selvtillit går inn i rollen som perfekt sørgende, sier Kåss Furuseth.

Dødsfallene har påvirket henne gjennom oppveksten, men hun tror ikke at humoren og det at hun ofte fleiper med alvorlige tema handler om å distansere seg fra det vanskelige.

- Jeg er opptatt av å leve videre, og at det er viktig å gjøre det. Forestillingen handler om livet. Om mitt liv, men også om ditt, sier Kåss Furuseth, som selv har et positivt syn på livet.

Hun liker ikke å kalle det en monolog, selv om det bare er hun som skal være på scenen. Det blir en forestilling med komisk tilsnitt, og hun mener det er viktig å også kunne tøyse med alvorlige tema som død.

- Det finnes ingen fasit på hvordan man skal reagere. Man kan få dårlig samvittighet, og man kan få dårlig samvittighet fordi man ikke har dårlig samvittighet. Å snakke om selvmord er blitt sett på som tabu, jeg kan forstå det, fordi det er en så uforståelig og irrasjonell handling. Nå ønsker jeg å snakke om det på en utforskende måte, som både berører det komiske og triste på en gang, sier Kåss Furuseth.

Nært bånd til far Hun mener altså det kan oppstå mye komikk i en sorgsituasjon fordi alle ønsker å sørge riktig og vise kjærlighet.

- Sa jeg at jeg hadde lyst på stylter som barn, så fikk jeg det et kvarter etterpå. Også var jeg veldig glad i Dijonsennep, derfor fikk jeg lov til å feire brusdagen min i Dijon i Frankrike, sier Else og ler.

- Denne forestillingen er ikke kritikk av noen, men jeg vil belyse en vanskelig tematikk. Det er vanskelig å vite hvordan man skal reagere overfor dem som står midt i det. Det jeg ønsker å si er at alt er at så lenge du finnes, så kan du ikke gjøre noe feil.

MED VENNER:  I går hadde «Torsdag kveld fra Nydalen» sesongpremiere på TV 2. På lørdag står hun alene på teaterscenen. Foto: Fredrik Arff / TV 2
MED VENNER: I går hadde «Torsdag kveld fra Nydalen» sesongpremiere på TV 2. På lørdag står hun alene på teaterscenen. Foto: Fredrik Arff / TV 2 Vis mer

I forestillingen vil Kåss Furuseth vise bilder av familiemedlemmer og ha med enkle rekvisitter.

Nå er krølltoppen spent på premieren, og gleder seg til å ha familien i salen. Forholdet til faren er veldig nært, og hun nevner ham ofte i intervjuer. Da Dagbladet møter Kåss Furuseth på Torshovteatret, sender hun flere sms-er til han.

- Han har alltid vært der. I visse situasjoner står man sammen, og det gjør båndet sterkere. Forestillingen er på en måte en kjærlighetserklæring til familien. Og til deg. Husk at du kan le av noe som er så vondt at det nesten ikke går an å snakke om, sier Kåss Furuseth og smiler.

Else Kåss Furuseth

• Født 18. juli 1980. Hennes egentlige navn er Elisabeth Kåss Furuseth.

• Norsk standupkomiker, reporter og programleder. Jobbet tidligere i NRK p3, bl.a. i «Ken eller Torkil», «Show Show» og  i «Klaus Sonstad Show».

• Er nå kjent fra «Torsdag kveld fra Nydalen» på TV 2. Er aktuell som skuespiller i filmen «Kong Curling».

• Er også aktuell med teaterforestillingen «Kondolerer», som har premiere på Torshovteatret (Nationaltheatret) i morgen. Hun har skrevet stykket selv, som bygger på hennes egen historie. I kveld er hun gjest hos «Skavlan».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer