«Jeg har en mørkerød rynkete pikk i trynet...»

Tysk psycho fra syttenåring debutant.

SKANDALEFORFATTER: Helene Hegemann er bare 17 år, men har allerede rukket å skape skandale i hjemlandet Tyskland etter utgivelsen av debutboka «Axolotl Roadkill». Foto: Scanpix
SKANDALEFORFATTER: Helene Hegemann er bare 17 år, men har allerede rukket å skape skandale i hjemlandet Tyskland etter utgivelsen av debutboka «Axolotl Roadkill». Foto: ScanpixVis mer

||| ANMELDELSE: «Jeg har ingen problemer med å se på at en seksåring ved full bevissthet får etset bort netthinnen med kokende svovel samtidig som hun får kjørt en pikk opp i ræva på seg og deretter blør i hjel på en parkeringsplass med vidåpne øyne.»

Sier Mifti. Hun er seksten år, har droppet ut av skolen og bor med sine to halvsøsken i en lurvete leilighet i Berlin.

Moren var «schizofren, tvangsnevrotisk, sadistisk, svært klok og ufør på grunn av dop.» Hun drakk seg i hjel da Mifti var tolv år. Faren er en fetert selvopptatt dramatiker med et utall elskerinner. Han enser ikke sine forsømte barn. 

Sammen med venninnen Ophelia, sniffer Mifti heroin, deltar i de villeste partyer og de heftigste sexorgier. Mifti er bifil, i likhet med de fleste andre i denne boka, og er ulykkelig forelsket i den langt eldre Alice. Men hun liker brutal sex med menn.

American Psycho
«Axolotl Roadkill», førstnevnte en sjelden salamandertype, er en heisatur til helvete. Den kan sammenliknes med Bret Easton Ellis' «American Psycho». Her er en miks av virkelige hendelser, snapshots fra barndommen, og marerittsaktige rustilstander: Da boka kom ut i Tyskland ble Helene Hegemann hyllet som Tysklands nye stemme, dels poå grunn av hennes unge alder, dels på grunn av det velklingende språket. Ekstra krydret ble debuten av at Hegemann er datter av Tysklands berømte dramatiker Carl Hegemann, og at Miftis totalt udugelige far har trekk som likner Hegemanns.

Skandale
Den virkelige skandalen kom likevel først da det ble avslørt at Hegemann slett ikke hentet stoff fra sitt eget liv. Hun hadde klippet og limt fra blogger på nettet; hele linjer viste det seg.

«Jeg har en mørkerød rynkete pikk i trynet...»

Den norske utgaven - for øvrig en svært solid oversettelse - er utstyrt med nitide sidehenvisninger til linjene som er «rappa». I en ekstrem-voldelig roman som altså ikke henter stoff fra det levde liv, men fra den blodige virtuelle virkelighet. Og det er jo der Hegemanns generasjon lever sine liv.