DEBATT

Debatt: Unge som begår seksuelle overgrep

Jeg har ennå ikke møtt et monster

Vi må innse at det som var godt nok for foreldregenerasjonen, ikke lenger er tilstrekkelig. Framfor å moralisere overfor unge med skadelig seksuell atferd, må vi rettlede i forkant.

BESKRIVES SOM MONSTRE: Opp mot 50 prosent av seksuelle overgrep mot barn og unge utøves av en under 18 år. I mediedekningen og debatter beskrives ofte overgriperne, gjerne gutter, som monstre. Men jeg har ikke opplevd at noen av guttene eller jentene som sitter foran meg har utført handlinger med en bevisst vilje for å skade, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
BESKRIVES SOM MONSTRE: Opp mot 50 prosent av seksuelle overgrep mot barn og unge utøves av en under 18 år. I mediedekningen og debatter beskrives ofte overgriperne, gjerne gutter, som monstre. Men jeg har ikke opplevd at noen av guttene eller jentene som sitter foran meg har utført handlinger med en bevisst vilje for å skade, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Opp mot 50 prosent av seksuelle overgrep mot barn og unge utøves av en under 18 år (Barbaree & Marshall, 2006). Jeg jobber med å redusere antall slike overgrep i min behandling av barn og ungdom som har en skadelig seksuell atferd.

I mediedekningen og debatter beskrives ofte overgriperne, gjerne gutter, som monstre. Fokus har tradisjonelt vært på straff og hvem som er ansvarlige for skjevutviklingen i samfunnet. I mitt arbeid med forebygging og behandling av barn og unge med skadelig seksuell atferd, har jeg ennå ikke møtt et monster. Jeg har møtt barn og ungdom som har utført seksuelle handlinger som har krenket eller vært skadelig både for dem selv og andre. Jeg har hatt innsyn i avhør av både guttene og jentene selv, og av ofrene. Jeg vet hvor alvorlige handlingene har vært og jeg vet hvor skadelige de kan være, kanskje gjennom et helt livsløp.

Det er vanskelig å forstå at guttene og jentene som sitter foran meg har utført slike skadelige handlinger. De fleste unge jeg snakker med framstår som skamfulle tenåringer. Gjennom manglende forståelse og en gradvis forskyvning av grenser, har de endt opp langt utenfor normer for hva som anses som korrekt og sunn atferd. Men jeg har ikke opplevd at noen av guttene eller jentene har utført handlinger med en bevisst vilje for å skade. Vi må gi dem kunnskap og ferdigheter for at de skal unngå å komme i tilsvarende situasjoner igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer