DEBATT

Debatt: Likestilling

Jeg har fått drømmejobben

Venstre har alltid vært et likestillingsparti.

LIKESTILLINGSMINISTER: Kulturminister Trine Skei Grande er blitt statsråd også for likestillingen. Det er ikke en nedprioritering av feltet, skriver hun i et svar på et innlegg før helga fra seniorforsker Helga Eggebø. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LIKESTILLINGSMINISTER: Kulturminister Trine Skei Grande er blitt statsråd også for likestillingen. Det er ikke en nedprioritering av feltet, skriver hun i et svar på et innlegg før helga fra seniorforsker Helga Eggebø. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Overføringen av likestillingsfeltet til Kulturdepartementet handler om politiske prioriteringer. Venstre har alltid vært et likestillingsparti, og som kultur- og likestillingsminister har jeg fått drømmejobben. Det er ikke en nedprioritering av feltet slik Helga Eggebø synes å mene i sitt innlegg i Dagbladet før helga.

I 1886 var Venstre det første partiet som fremmet forslag om stemmerett for kvinner, og helt siden den gang har likestilling, i all sitt mangfold, vært en viktig sak for oss liberalere. Med inspirerende pionérer fra Betzy Kjeldsberg og Fredrikke Marie Qvam til Norges første kvinnelige partileder og verdens første likestillingsombud, Eva Kolstad, har Venstre tatt kampen for et samfunn hvor alle skal kunne delta på like vilkår.

Eggebø skriver at likestillingspolitikken har hatt en tendens til å bli redusert til familiepolitikk, men det er ingen tvil om at feltet har mye større nedslagsfelt enn som så. Her er vi helt enige. I Kulturdepartementet jobber vi med samfunnets grunnleggende fundament. Like før jul presenterte jeg den første stortingsmeldingen om kultur på 15 år, «Kulturens kraft». I den ønsket jeg å legitimere hvordan kunst og kultur er med på å myndiggjøre mennesker. Hvordan det å legge til rette for et mangfoldig og representativt kulturliv av høy kvalitet er med på å skape tolerante fellesskap. Hvordan det kan bygge medborgere på en måte som gjør dem i stand til å ta avgjørelser som gjelder seg selv og sitt liv. På samme måte er likestilling ikke bare en grunnleggende verdi i samfunnet vårt, men bærebjelken i et demokratisk bærekraftig samfunn. Kulturpolitikk er demokratipolitikk. Og likestilling handler om det helt grunnleggende i demokratiet vårt; menneskerettigheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer