Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har fått mange hilsener med håp om et bedre liv

Men nå forbereder Odd Nerdrum seg til neste ukes kamp i retten.

Ryggplager og skatteplager: Odd Nerdrum falt stygt og slo ryggen for en uke siden. Da Dagbladet snakket med kunstneren i går var han sengeliggene. Neste uke skal skattesaken hans opp i Oslo tingrett. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
Ryggplager og skatteplager: Odd Nerdrum falt stygt og slo ryggen for en uke siden. Da Dagbladet snakket med kunstneren i går var han sengeliggene. Neste uke skal skattesaken hans opp i Oslo tingrett. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Dagbladet avslørte denne uka nye beviser i Nerdrum-saken. Eksperter har vurdert Dagbladets dokumenter, og mener de nye bevisene sår tvil om det var riktig å dømme Nerdrum til fengselsstraff.

Kunstneren ble i sommer dømt til to år og ti måneder i fengsel, og retten konkluderte med at han hadde unndratt nesten 14 millioner kroner fra norske skattemyndigheter.

- Bare hyggelige reaksjoner Nerdrum forteller til Dagbladet at han og familien har fått mange tilbakemeldinger fra kjente og ukjente, etter avsløringen på onsdag.

- Jeg har bare fått hyggelige reaksjoner, og mange hilsener med håp om et bedre liv, skriver han i en epost til Dagbladet.

Nerdrum hadde ikke anledning til å møte Dagbladet i går, etter å ha pådratt seg problemer med ryggen.

- Jeg hadde et stygt fall for en uke siden. I dag måtte jeg ligge på en benk for å spare ryggen, så jeg kan sitte i retten på mandag, sier han.

Har stevnet Skatt øst Kommende mandag begynner Nerdrums skattesak i Oslo tingrett. Saken handler om de samme overføringene som kitsch-maleren ble dømt for i straffesaken i sommer.
 
Skattesaken er et resultat av at Nerdrum har stevnet Skatt Øst, fordi han mener seg urettmessig etterlignet. Nerdum måtte betale millionbeløp i restskatt, for inntekter han mener han hadde betalt skatt av.
 
Nerdrum hevder også at myndighetene har lagt til grunn en inntekt som er nesten 700 000 dollar høyere enn det han har tjent. Dokumentene Dagbladet har sporet opp, støtter denne forklaringen.

- Stor tiltro til forsvareren I går møttes Nerdrum og hans forsvarer Pål Berg på kunstnerens gård utenfor Stavern. Der gikk de gjennom skattesaken.

- Berg er en tallets mester, og beundres av alle som kan noe om tall. Jeg har stor tiltro til han, sier Nerdrum.  

- Hvordan forbereder du deg på rettsaken?

- Jeg kommer til å si stort sett de samme tingene som før, og håper på en salomonisk dom, sier han.

Han referer til bibelhistorien, der kong Salomo løste en fastlåst krangel om foreldrerett, til det beste for alle parter.

Kampklar: Odd Nerdrums forsvarer Pål Berg er optimistisk før skattesaken. Her fotografert i lagmannsretten i sommer. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
Kampklar: Odd Nerdrums forsvarer Pål Berg er optimistisk før skattesaken. Her fotografert i lagmannsretten i sommer. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

- Jeg liker forsoninger bedre enn krigføring, sier kunstneren.

- Hvordan blir det å møte i retten nok en gang?

- Jeg er dømt som «lite troverdig», og derfor sitter jeg jo bare der, sier han.

- Har en god sak Bevisene Dagbladet har sporet opp, er oversendt Nerdrums forsvarer, Pål Berg, og kommer til å bli en del av den forestående skattesaken. Berg er nå optimistisk.  

- Med alle de bevisene som foreligger nå, mener jeg vi har en god sak, sa han til Dagbladet i går.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media