LYKKEÅR: Hege Schøyen stortrives som scene- og TV-aktuell i henholdsvis «Nattens umusikalske dronning» og «Sara & Selma». - Dette er virkelig mitt lykkeår, sier Schøyen. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
LYKKEÅR: Hege Schøyen stortrives som scene- og TV-aktuell i henholdsvis «Nattens umusikalske dronning» og «Sara & Selma». - Dette er virkelig mitt lykkeår, sier Schøyen. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

- Jeg har fått nye lekekamerater

Hege Schøyen stortrives i nye roller, og med nye mannlige motspillere.

(Dagbladet): - Det er litt morsomt at alle tror at jeg kun står på scenen med Øivind Blunck, som om jeg automatisk assosieres med ham. Én gang ble jeg til og med spurt om han er faren til barna mine. Det er han altså ikke, sier Hege Schøyen og ler.  

15. september hadde hun premiere på Chat Noir-forestillingen «Nattens umusikalske dronning», samme sted som hun debuterte på for 29 år siden. Én halvtime senere ble første episode av sitcom-serien «Sara & Selma» vist på TV 2. Ingen av hennes aktualiteter innebærer Blunck.  

- Jeg har fått nye lekekamerater, sier Hege Schøyen.  
 
Gjensidig ros På Chat Noir spiller hun mot Jan Martin Johnsen, og den svenske komikeren Robert Gustafsson er hennes mannlige motpart i «Sara & Selma». Schøyen sprer superlativer omkring seg når hun beskriver sine nye kolleger. Og rosen er gjensidig:

- Hun er virkelig en drømmemotspiller. Jeg har ei dame i hvert land, og i Norge er det Hege. I flere år har vi snakket sammen om å gjøre noe, og endelig har vi fått det til. Jeg kunne ikke si nei da hun spurte om jeg ville spille eksmannen hennes i «Sara & Selma», sier seriens svenske alibi, Robert Gustafsson, til Dagbladet.

Også Johnsen ser på Schøyen som den ultimate motspiller:

 EKS-LEKEKAMERAT: Hege Schøyen og Øivind Blunck har flere ganger vært scenepartnere, men nå har Schøyen fått nye lekekamerater. Hva sier Blunck til det mon tro? Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
EKS-LEKEKAMERAT: Hege Schøyen og Øivind Blunck har flere ganger vært scenepartnere, men nå har Schøyen fått nye lekekamerater. Hva sier Blunck til det mon tro? Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Jeg har vokst opp med Hege på TV-skjermen, og det er utrolig artig å stå på scenen sammen med «Bitten». Hun er utrolig dyktig, og samarbeidet oss i mellom har fungert veldig fint, sier Johnsen.

- Ingen erstatning Men en erstatning for scenepartner gjennom mange år, Øivind Blunck, er verken Gustafsson eller Johnsen.  

- Jeg kan ikke sammenligne dem, det er ikke slik jeg tenker på det. Alle komikere er forskjellige, vitsen er jo å finne sin egen lille verden, sier Schøyen.

Hege Schøyens lille verden er omtrent slik: en balanse mellom kaos og kontroll. Et rimelig rotete sted før den selverklærte analytikeren får tid til å sortere tankene.   

- Det handler om å finne balansen. Jeg liker å ha så store utfordringer at det nesten blir for mye, men samtidig akkurat nok. Slik jeg har det nå. Dette er virkelig et lykkeår på jobbfronten.
 
- Viktig med restitusjon For Hege Schøyen stortrives både som Sara, Florence og Hege. Hun er inne i en rutine hun liker. Hver kveld, onsdag til lørdag, er hun i sitt ess på Chat Noir. Før hun entrer scenen med grå parykk og store kjoler på kveldstid, er dagene rolige.  

- Det er viktig å ta det litt med ro når man har mulighet til det, få litt restitusjon. Igjen: balanse. Å spille på kvelden passer meg fint. Da er jeg på topp, litt som i en treningsøkt, uten at jeg aner hvordan det føles, ler Schøyen.      

NY LEKEKAMERAT: Jan Martin Johnsen spiller mot Schøyen i «Nattens umusikalske dronning». Han er for tiden også aktuell i NRK-serien «Schmokk». Foto: Ole Kaland / NRK.
NY LEKEKAMERAT: Jan Martin Johnsen spiller mot Schøyen i «Nattens umusikalske dronning». Han er for tiden også aktuell i NRK-serien «Schmokk». Foto: Ole Kaland / NRK. Vis mer

Schøyens lykkeår har så langt vært av den travle typen. I tillegg til at «Nattens umusikalske dronning» har fem forestillinger fordelt på fire av ukens kvelder, er Schøyen også travel med å bidra med fortellerstemme til «Sara & Selma», som var ferdig innspilt i mai.  

Hektisk lykkeår - Livet kommer i klumper, som Kari Svendsen sier. Akkurat nå er det en diger jobbklump for min del, men det føles veldig godt, selv om jeg ikke er blant dem som romantiserer en travel hverdag.  

Mellom forestillinger og pugging av manus har hun tillatt seg selv å drømme seg bort til ferieleiligheten i Nice, Frankrike. For replikkterping har det vært mye av dette året.  

- Hvis pugging hjelper mot Alzheimers, ligger jeg jævlig godt an, sier Schøyen.  

- Ikke et comeback Schøyen vil, i motsetning til hva så mange har spurt henne om, ikke karakterisere tiden hun er inne i som et comeback:  

- Det er rart at jeg blir spurt om det. Jeg har jobbet uavbrutt i 29 år, det har gått i ett kjør.  

NY LEKEKAMERAT: Den svenske komikeren Robert Gustafsson spiller mot Schøyen i «Sara & Selma». Foto: Robert Eklund / Stella Pictures
NY LEKEKAMERAT: Den svenske komikeren Robert Gustafsson spiller mot Schøyen i «Sara & Selma». Foto: Robert Eklund / Stella Pictures Vis mer

For etter endt studietid ved musikkhøyskolen, er det scenelivet som i tre tiår har skaffet henne bacon på bordet. Likevel var det aldri hennes drøm.  

- Selv om jeg alltid har tenkt på skuespilleryrket som det fineste, visste jeg ikke om det var plass til meg, om jeg hadde noe å by på. Nå kjenner jeg mer og mer at jeg har en rolle å fylle. Det som før var risikosport, er blitt fag.  

Kontrastfulle roller For tiden fyller hun to roller: Florence og Sara. Begge kvinner av kjøtt og blod, likevel kontrastfulle. Som den tonedøve, amerikanske sangerinnen Florence Foster Jenkins utfordres Schøyens følelsesregister. I rollen som Sara forelsker hun seg i en betraktelig yngre mann, som også er hennes student, leietaker og venninnes sønn.  

- Det er en drøm å få gjøre to så forskjellige roller, som spenner så vidt, samme året.  

I Chat Noir-forestillingen, som er basert på musikk, bidrar hun med spisskompetanse. Kombinasjonen musikk og teater trives hun godt med.  

PÅ SKJERMEN: Schøyen er aktuell som Sara i TV 2-serien «Sara & Selma». Foto: Marcel Leliënhof / TV 2
PÅ SKJERMEN: Schøyen er aktuell som Sara i TV 2-serien «Sara & Selma». Foto: Marcel Leliënhof / TV 2 Vis mer

- Å kombinere skuespill med min musikalske bakgrunn er midt i blinken. Det er mange som kan late som om de synger falskt, men å gjøre det på en god måte er det ikke mange som klarer. Det er vel min spesialitet, så Florence-rollen passer meg ypperlig. Tenk å skryte over at dét er min spesialitet, da, ler Schøyen.

PÅ SCENEN: På scenen er Schøyen aktuell som den tonedøve, amerikanske sangerinnen Florence Foster Jenkins. Foto: May B. Langhelle / Chat Noir
PÅ SCENEN: På scenen er Schøyen aktuell som den tonedøve, amerikanske sangerinnen Florence Foster Jenkins. Foto: May B. Langhelle / Chat Noir Vis mer