<strong>RADARPAR:</strong> Morten Ramm og Henriette Steenstrup spiller samvittighetsfulle betjenter fra Økokrim i den nye filmen  «Jakten på Berlusconi», en actionkomedie fra travmiljøet med hest, biler, sex og humor - og usedvanlig mange kjente komikere og skuespillere i alle roller. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RADARPAR: Morten Ramm og Henriette Steenstrup spiller samvittighetsfulle betjenter fra Økokrim i den nye filmen «Jakten på Berlusconi», en actionkomedie fra travmiljøet med hest, biler, sex og humor - og usedvanlig mange kjente komikere og skuespillere i alle roller. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har fått streng beskjed om ikke å smile

Dagbladet var med Morten Ramm på hans første filminnspilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra komiker til norsk film. Telefonen ringte og regissøren sa: «Vi skal lage film, du er med». 

Morten Ramm har sin første filmrolle i nye komedien til Ole Endresen, regissøren bak suksessfilmen «Kong Curling».

I «Jakten på Berlusconi» er hovedpersonen en sliten travkusk som ikke lenger får ri topphestene, men som derimot har et desperat behov for penger. En hest som blir kidnappet, og en hel rekke suspekte typer dukker opp, spilt av blant annet Bjørn Floberg, Atle Antonsen og Jon Øigarden. 

Økokrim-par Ramm fikk rollen sammen med «Torsdag kveld fra Nydalen»-kollega Henriette Steenstrup som spiller sjefen hans, ei dame med bein i nesa og skygge av mørke hår på overleppa.  

— Svenn er altså fra Økokrim som er satt på saken etter at hesten er kidnappet og forsvunnet. Svenn er en pertentlig saksbehandler som er opptatt av at alle bilag er i orden. Men han vil også gjerne vise at han kan være ute i felt og bjeffe litt fra seg, sier Ramm.

- Hvordan går det?

- Det går sånn passe. Det er Henriette som er råtassen, hun er bikkja, sier Morten Ramm på Bjerke travbane der innspillingen foregår i stallen og på travbanen.

Dagbladet var til stede under innspilling av en scene, der Malte, den kyniske hesteeieren med en syk latter, spilt av Bjørn Floberg, er kalt inn til avhør hos Økokrim. De to etterforskerne har rigget seg til kontor i stallen.

-Neste-smil er et problem Ramm sitter ved siden av kollega Steenstrup i stallen med et lite smil — eller et neste-smil — om munnen.     

— Nesten- smil er et problem som jeg har. De smilene mine er veldig utslagsgivende på skjermen. Jeg har fått streng beskjed om å ikke smile i det hele tatt. En gang jeg la inn et lite smil, ble jeg bedt om å se meg selv på skjermen etterpå. Og det så ut som jeg holdt på å «daue av latter.»

- Er opptak blitt avbrutt fordi du har begynt å le?

- Ja, det har jo det. Men ikke så mange, jeg klarer å holde meg ganske bra.

— Men du har tendenser til å smile for mye for film?

— Ja, jeg hadde det i alle fall i starten. Det skal så lite som skal til før det ser ut som jeg har det innmari morsomt. Ansiktet mitt  er jo egentlig for komedie og ikke for drama.

Ikke jakte på latter Ramm har fått erfare at film er noe helt annet enn sketsjer og komedie.

— Det største problemet er setninger som skal holdes helt nede. Det skal snakkes helt normalt og med punktum. Jeg skal bare si noe uten at det kommer en latter, og da føles det som det er noe som mangler.

Som komiker er han vant til å kjøre og jakte på latteren hele tiden. 

— Hvis det er stille, pleier jeg å ta en runde til. Og hvis det ikke skjer noe, tar jeg enda en runde helt til folk ler. Humor er så eksplisitt. Du er en viss type med fysisk humor. Med film skal alt være så normalt, det er veldig små nyanser.

Problemet med kjendiskomiker Morten Ramm kan jo være at du tar for mye oppmerksomhet?

— Jeg tror jeg tar veldig lite plass nå. Det er jo noe jeg må lære meg. Men jeg har skjønt at det er ganske lett å være skuespiller hvis man bare er godt oppdratt og lytter. Men jeg veit ikke hvordan dette går, altså. Jeg må bare stole på regissøren Ole Endresen.

Dama med barten Henriette Steenstrup er Økokrim-etterforsker Lotte, ei stram og streng dame.

— Hun er en veldig ambisiøs betjent som drømmer om mordetterforskning. Hun har lyst til å klatre litt i systemet, og så er hun ikke så opptatt av å fjerne ansiktshår.

<strong>ET LITE SMIL:</strong> Morten Ramm spiller seriøs og litt kjedelig etterforsker, men har litt for lett for å dra på smilebåndet. Fra innspilling av den nye filmen «Jakten på Berlusconi». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ET LITE SMIL: Morten Ramm spiller seriøs og litt kjedelig etterforsker, men har litt for lett for å dra på smilebåndet. Fra innspilling av den nye filmen «Jakten på Berlusconi». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

— Hvordan oppfatter hun sin kollega Svenn?

- Hun er veldig skeptisk til ham i starten. Så viser det seg at han ikke så idiotisk som han ser ut som. Så han får litt respekt etter hvert.

— Hvordan har Morten Ramm klart seg, synes du?

- Han har overrasket meg. Morten har tatt dette blodig alvorlig. 

- Hvilke råd har du som mer erfaren skuespiller?

— Det vanskeligste er jo å slappe av. Å konsentrere seg når man må og slappe av når man kan. Jeg hadde trodd at jeg kunne vært besserwisser i seks uker, men jeg har ikke helt fått sjansen. Det viser seg at Morten er mer dreven enn han visste, sier kollega Steenstrup og legger til.

- Det som tok litt tid selvtillitsmessig for Morten var å skjønne at det er tilstrekkelig bare han er i bildet.

— Det tok litt tid før jeg stolte på det. Jeg hadde ikke helt den selvtilliten jeg trengte i starten.

— Det er der jeg kommer inn som coach, sier Steenstrup.

Redd for hest
Ramm aner ikke om han lykkes i rollen.

— Jeg er spent på meg selv, om det er troverdig nok og om det funker. Når vi lager humor er det min egen greie, nå kan vi bare lene oss på regissøren og filmfolkene og gi dem alt ansvar. Blir det dårlig kritikk, så må det vel være dårlig regi eller kanskje jeg er blitt klippet bort? Det er ikke jeg som «castet» meg selv til denne filmen, sier Morten Ramm.

- Ditt forhold til hester?

— Jeg er livredd for alt som heter hest. De har stor munn. Men jeg red redd for kuer også. Rotter, hamstere, alt som kan bite som jeg ikke har kontroll på. Hester er fine å se på, de.   

<strong>HUN ER SJEFEN:</strong> Det er ingen tvil om at denne gangen er Henriette Steenstrup sjefen til Morten Ramm som spiller Svenn.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HUN ER SJEFEN: Det er ingen tvil om at denne gangen er Henriette Steenstrup sjefen til Morten Ramm som spiller Svenn.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer