Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har flere grunner for at jeg sluttet å drikke

Låta «Nachet» handler om noe helt annet enn fest.

DROPPER ALKOHOL: Tôgs frontfigur, Lars Christian Olsen, trives best på fest uten alkohol. Han ser ikke behovet for det lenger. Foto: Tonje Thilesen
DROPPER ALKOHOL: Tôgs frontfigur, Lars Christian Olsen, trives best på fest uten alkohol. Han ser ikke behovet for det lenger. Foto: Tonje Thilesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 31. januar kommer Tôg med oppfølgeralbumet «Feiring».

Selv om plata er ment til å spilles på feiring og fest, holder bandet bak hiten «Sansen» seg stort sett edru.

- Jeg liker å feire livet og ta meg en skikkelig fest - uten rusmidler. Jeg kan fremdeles slippe meg selv løs, når jeg er på scenen. Folk er ikke vant til det utenfor en ruskontekst, derfor tror de at jeg er beruset, sier frontfigur i Tôg, Lars Christian Olsen.

Ingen skjult agenda Vokalisten er glad i fester og å møte nye mennesker, og han ser ikke behovet for å drikke alkohol under slike omstendigheter.

Vestlendingen har heller ikke noe behov for det sterke i jobbsammenheng.

- Når vi holder konserter skaper vi så godt liv på scena fra før av, og det uten å drikke, sier Olsen.

Likevel har han ingen hemmelig agenda om å gjøre alle til avholdsmenn.

Olsen lar ølflaska stå av flere grunner.

- Jeg har flere grunner for at jeg sluttet å drikke, det at jeg begynte å jobbe på rehabliseringssenter for rusmisbrukere er én av dem. For å kunne være til hjelp for andre, kan en ikke være oppi de samme greiene selv, sier han, og legger til at det å flytte inn i Marita-stiftelsen også var en grunn til at han bestemte seg for å slutte med alkoholen.

26-åringen studerer økonomi på BI, men jobber altså på et rehabiliteringssenter ved siden av. Dette har fått ham til å bli kjent med en annen del av samfunnet.

Lysten til å sette seg mer inn i det ukjente førte også til at han tidligere har jobbet som Frelsesarmeen-soldat.

ANDRE PLATE UT: «Feiring» er Tôg sitt andre album, som blant annet vil bli distribuert på dobbel vinylplate. Foto: Tonje Thilesen
ANDRE PLATE UT: «Feiring» er Tôg sitt andre album, som blant annet vil bli distribuert på dobbel vinylplate. Foto: Tonje Thilesen Vis mer

- Etter å ha jobbet på rehabiliteringssenter og i Frelsesarmeen på plata i Oslo har jeg fått erfaringer som jeg ikke ville vært foruten. Jeg har hatt mange verdifulle møter med mennesker som ikke har hatt det like godt som meg, sier Olsen.

Ble mobbet I det nye albumet har Olsen gjort det åpenlyst at han er religiøs. Låta «Nachet» handler om da han vendte seg til Gud. Dette er en historie fra da han var tolv år gammel.

- Jeg opplevde at det var en tid for det da jeg var tolv år. Da tok jeg en avgjørelse på at jeg ønsket å ha Gud inn i livet mitt. Jeg var et mobbeoffer, og opplevde at det var noe med Jesus som kalte meg til ham. Da opplevde jeg at han forandret hjertet mitt, og gjorde det mulig for meg å tilgi de som hadde gjort meg vondt.

Å være så åpen om sitt religiøse forhold som det Olsen er, mener han selv er helt natulig.

- Det er naturlig å bli kjent med sidene til hverandre, bli kjent med hva vi liker og hva vi synes er kjipt. I et land som Norge har vi religionsfrihet, og jeg ser på det som en naturlig del av å bli kjent med hverandre å fortelle om hva en tror eller ikke tror på, utdyper han.

Olsen mener at teksten i «Nachet» også handler om at Gud er en god gud, selv om en gjør ting en angrer på.

- Han elsker oss uavhengig av det vi har gjort. Det er det jeg ser i hverdagen min. Gud er en god gud uansett om folk blir sett på som snille eller slemme, sier han, og legger til at alle har ting de angrer på, og at han derfor ikke trenger å komme med et konkret eksempel.

- Jeg tror på en Gud som vil tilgi, sier Olsen.

Vokalisten, og tekstforfatteren, finner noe av gleden av å skrive tekster i at folk kan relatere det til sitt liv.

- Jeg er spent på hvordan folk responderer på denne plata fordi jeg har skrevet låter som jeg håper folk kan kjenne seg igjen i, avslutter han.

BLIR TATT FOR Å VÆRE BERUSET: Vokalist i Tôg, Lars Christian Olsen, kan fremdeles slippe seg løs på scenen uten alkohol i blodet. Her opptrer han under musikkfestivalen Bylarm. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
BLIR TATT FOR Å VÆRE BERUSET: Vokalist i Tôg, Lars Christian Olsen, kan fremdeles slippe seg løs på scenen uten alkohol i blodet. Her opptrer han under musikkfestivalen Bylarm. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart