KONA MYRDET DATTEREN: Nils Malmros trodde aldri han skulle lage film om familietragedien. Men for to år siden ba kona ham gjøre familietragedien til film. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KONA MYRDET DATTEREN: Nils Malmros trodde aldri han skulle lage film om familietragedien. Men for to år siden ba kona ham gjøre familietragedien til film. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Jeg har følt skyld

Nils Malmros har laget sin siste film. En hittil ukjent historie om kona, som for 30 år siden drepte deres ni måneder gamle datter med en kjøkkenkniv i psykose.

(Dagbladet): - Jeg visste at katastrofen hadde skjedd med en gang jeg kjørte inn på gårdsplassen.

Nils Malmros (69) snakker uanstrengt og detaljrikt om kvelden for 30 år siden. Han hadde holdt et foredrag for en ungdomsskole på Fyn, i Danmark. Hans kone var hjemme sammen med deres datter på ni måneder. Der skulle også svigermoren vært. Kona var syk, og kunne ikke være alene med dattera.        

- Avtalen var at de skulle lage mat sammen, så jeg visste noe forferdelig hadde skjedd da det ikke var lys i kjøkkenvinduet.

Ble kald I filmen «Sorg og Glede», som har premiere i Norge i morgen, forteller Malmros historien om sitt eget ekteskap. Selv kaller han det en historie om kjærlighet.

- Scenen der min karakter i filmen kommer inn i huset og finner sin svigermor som forteller at kona har tatt livet av dattera, er akkurat som jeg husker den. Hun kastet seg ned på gulvet og fortalte at Signe har drept Maria med en kjøkkenkniv. Min reaksjon var at jeg ble kald, og bestemmer meg for at jeg må ta ansvar. Være mannen i huset.

Nils heter Johannes i filmen, og spilles av Jakob Cedergren. Han gråter nesten ikke i løpet av de 108 minuttene filmen varer.

EN FILM OM MODEN OG GJENSIDIG KJÆRLIGHET: Regissør Nils Malmros har laget sin siste film. Nå skal han nyte pensjonisttilværelsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
EN FILM OM MODEN OG GJENSIDIG KJÆRLIGHET: Regissør Nils Malmros har laget sin siste film. Nå skal han nyte pensjonisttilværelsen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det er mange som undrer seg, og nesten bebreider meg for at jeg ikke gråter mer. Da min svigermor brøt sammen var min reaksjon at jeg ble kald. Men da jeg kom hjem til mine foreldre gråt jeg. I virkeligheten gråt jeg også i kirken, men det var fordi presten gråt. Jeg har laget en film som ikke er sentimental. Det er ingen fioliner som understreker sorg, forteller Malmros.

- Var du redd for din kone da hun var psykotisk?

- Jeg følte angst for min datter, og når du sier det så følte jeg også angst for meg selv. Da hun var syk var hun veldig opptatt av å få nok søvn, så vi hadde hvert vårt soverom. Jeg husker jeg sa til henne at hun ikke fikk lov til å komme inn på mitt rom om natten. Hun måtte banke på først.

Ble frikjent Malmros har aldri bebreidet kona for å ha drept dattera.

- Min kone ble selvfølgelig frikjent for drap. Fordi hun ikke bevisst myrdet sitt barn. Hun var psykotisk, og derfor fikk hun en dom, ikke en straff.

Hun dømmes til behandling i helsevesenet. Ett og et halvt år etter erklæres hun frisk.

FRA FILMEN: Fra scenen der Signe, spilt av Helle Fagralid og Johannes, spilt av Jakob Cedergren, gifter seg. Foto: Arthaus.
FRA FILMEN: Fra scenen der Signe, spilt av Helle Fagralid og Johannes, spilt av Jakob Cedergren, gifter seg. Foto: Arthaus. Vis mer

- Har du hatt skyldfølelse?

- Ja, jeg har følt skyld. Men ikke på den måten at jeg var ansvarlig for drapet. Den dag i dag kan jeg føle at jeg burde tatt bedre vare på dattera mi. Jeg hadde studert medisin i 20 år før min kone ble syk. Det tok så lang tid fordi jeg lagde film mesteparten av tiden. Dessverre hadde jeg ikke kommet til psykiatrien i studiene, da min kone ble syk. Hadde jeg gjort det ville jeg gjort mye annerledes.

- Du må ha tenkt mye på hva slags liv dattera di ville hatt. Hva har du gjort med de tankene?

- Jeg tenker på det innimellom, men jeg har latt være å dyrke tanken. I filmen «Who's Afraid of Virgina Wolf», dyrker et ektepar historien om at de har en datter, som de ikke har. Den filmen var avskrekkende. Så vi dyrker ikke tanken overhodet - vi fornekter ikke, men vi dyrker den heller ikke. Det tror jeg ville vært usunt.

- Min kone tenker nok på dattera vår nesten hver dag. Det gjør ikke jeg. For meg kan det gå 14 dager uten at jeg tenker på henne. Men min kone har aldri følt skyld, og det er nok den viktigste grunnen til at vi fortsatt lever sammen. Jeg hadde ikke tålt å bære både hennes og min egen skyldfølelse.

FRA VIRKELIGHETEN: Fra bryllupsdagen til Nils Malmros og kona, Marianne Tromholt. Foto: Privat.
FRA VIRKELIGHETEN: Fra bryllupsdagen til Nils Malmros og kona, Marianne Tromholt. Foto: Privat. Vis mer

- Du har sagt at dette er din siste film.

- Ja, jeg håper det. Jeg har laget mange filmer om ulykkelig kjærlighet. Nå har jeg laget denne filmen om moden kjærlighet som vinner fram, så nå er historien fortalt. Jeg ser fram til å nyte pensjonisttilværelsen sammen med min kone. Til våren skal vi til Kyoto for å se kirsebærtrærne blomstre.