Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-  Jeg har god grunn til å være paranoid

Kristian Valen har laget ei plate der han utleverer seg selv. Men snakke om det, det vil han ikke.

-  Skrivende presse er det farligste som fins. Derfor vil jeg sette rammer for hva vi skal snakke om, sier Kristian Valen (30).

Dagbladet møter komiker, og nå også musikkartist, Kristian Valen på kafé i Oslo. På mandag gir han ut debutplata «Listen When Alone». Det er en personlig plate. Så personlig at han mener at journalister kommer til å lese sladder i hver eneste tekstlinje. Men akkurat hva slags sladder han sikter til, det vil ikke Kristian ut med. Isteden åpner han coveret og dytter det over bordet.

-  Se her, les introduksjonen jeg har skrevet til den som kjøper plata. Så vil jeg se sinnsstemningen din etterpå. Jeg mener at jeg kan si hvem du er, basert på hvilken respons du gir.

Utleverende

Introduksjonen er et brev til leseren der Kristian forklarer intensjonene med å gi ut albumet. Hoppet fra «Fartøy Valen»-humor til emosjonelle videoer på ZTV er stort. Kristian hevder at han ikke har popstjerneambisjoner.

-  Nei, derfor ville jeg for eksempel ikke at ansiktet mitt skulle være tydelig på coveret. Jeg ville at det skulle formidle en sinnsstemning . Det er nok for meg at bare én person der ute hører plata mi og tenker «Åh, faen. Jeg er ikke alene, og det er visst ok å synes ting/situasjoner kan være vanskelig».

Det som har blitt låtene på albumet, er skriverier Kristian har gjort de siste fem åra. Når han har vært langt nede.

-  Låtskriving har vært en måte å rydde opp i hodet på. Jeg har pakket inn tankene og lagt dem på en temporary file i fire- fem år. Jeg blir min egen hobbypsykolog.

-  Har du noen gang vært hos en ordentlig psykolog?

-  Nei, det tør jeg ikke. Jeg tør heller ikke gå til tannlegen, i frykt for at han finner noe galt.

Han innrømmer at han noen ganger gremmer seg over å lese egne tekster. At de kan framstå som banale og enkle.

-  Når jeg leser dem nå, tenker jeg at «oi, der sa jeg for mye. Nå kommer alle til å vite hva jeg snakker om». Jeg er mest spent på hva mine nærmeste kommer til å synes, men tabloidavisene kommer vel bare til å spekulere i gamle brudd.

-  Tenker du på brudd med kjærester?

-  Det vil jeg ikke si.

Tyra Banks

Det er mye Kristian ikke vil snakke om. Ekskjæresten Elin Tvedt, det såkalte forholdet til supermodellen Tyra Banks og hva han har tenkt å gjøre etter at han er ferdig med albumlanseringen.

-  Uansett hva jeg sier, vil det en eller annen gang bli brukt mot meg, sier Kristian.

Særlig Tyra Banks-ryktene hadde det vært greit å komme til bunns i. Men hvordan spør man egentlig en fyr som akkurat har hevdet at han ikke kommer til å avsløre noe som helst? Kristian kommer meg i forkjøpet med et glis.

-  Spør meg, da, jeg vet du lurer.

-  Ok, datet du noen gang Tyra Banks?

-  Definer «date».

-  Okei, hadde du noen gang et stevnemøte med Tyra Banks?

-  Definer «stevnemøte».

-  Du, er ikke dette litt paranoid?

-  Tro meg, jeg har god grunn til å være paranoid. Hvis jeg lever til jeg blir 40, så skal jeg skrive ei bok og sende den til deg. Så vil du lese den og si «Oi, nå skjønner jeg hva han snakker om».

-  Er det ikke bedre å bare si det nå?

-  Jeg har problemer med å stole på folk. Jeg har blitt intervjuet siden jeg var femten år gammel. «Ikke stol på noen, noen gang,» sa moren min da.

Lytter til sin mor

Kristian har lyttet til sin mor. Redselen for å bli feilsitert skinner igjennom under hele intervjuet. Han stresser at han vil lese korrektur før saken havner i trykken. Journalister kan være farlige.

-  I pressen er det et stadig jag etter en story, etter å finne noe nytt. Det er stor forskjell mellom vanlige folk og de som kaller seg journalister i dette landet. Men jeg tror ikke den vanlige mannen i gata er så enkel som en del av disse journalistene, kapitalistene og sjefene skal ha det til. Jeg tror det finnes et alternativ, sier han.

Følsomt

Han forteller at singelen «Still Here» handler om å miste noen en har nær. Da han framførte låten på Skavlan i høst, brast stemmen.

-  Jeg hadde ikke delt de tankene som er i låten med noen før, og jeg dreit meg ut. Kunne ikke si det i et intervju for da ble det for stort. I Norge blir slike tanker bare sett på som en klisjé i bransjen. Her i landet føler jeg at ord som «kred» og «hipp» er mer akseptert, sier han.

-  Hvor mye har det egentlig kostet å gi ut plata selv?

-  Har ikke peiling.

-  Kom igjen'a. Du sier jo ingenting om noe som helst.

-  Nei, jeg vet faktisk ikke. Jeg har ikke sjekket bankofonen på mange år. Går alltid med to Visa-kort, i tilfelle det plutselig ikke skulle være dekning på det ene, så jeg vet virkelig ikke. Jeg har ikke tenkt på penger med dette prosjektet.

Han tar en slurk av kaffen.

-  Jeg kan se på deg at du tror jeg bløffer.

PLATESLIPP: Kristian Valen forteller at han lever etter Murphys lov - alt som kan gå galt, går galt. Derfor vil han gjerne ha sitatsjekk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media