Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har grått mine modige tårer

KrF-Høyrbåten kommer med selvbiografien «Drivkraft» i høst.

GIR UT BOK: KrFs Dagfinn Høybråten lanserte i dag nyheten om at han gir ut sine politiske memoarer. 

Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
GIR UT BOK: KrFs Dagfinn Høybråten lanserte i dag nyheten om at han gir ut sine politiske memoarer. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Den tidligere KrF-lederen forteller at boka blant annet vil omhandle tiden da skjellsord som «moralfascist» og «mørkemann» haglet over ham.

 - Jeg har grått mine modige tårer. Det har vært dager der jeg har spurt meg om hvorfor jeg har orket, sier Dagfinn Høybråten.

Ikke depressiv Til Dagbladet forsikrer likevel den tidligere KrF-lederen at boka ikke er depressiv lesning:

- Hehe. Nei. Det henger med sammen med at jeg har blitt svar skyldig når jeg har blitt spurt: Hvorfor orker du dette? Slike spørsmål fikk jeg ofte - som regel som en slags håndsutstrekning - og da har det vært vanskelig å forklarer hvorfor jeg ikke bare liker livet i politikken, men elsker det. Det er det boka handler om, og det jeg legger i «drivkraft». sier han.

Stumpet røyken Høybråten er kanskje mest kjent som arkitekten bak røykeloven.

- Prosessen bak røykeloven og den store klimaendringen rundt dette, som har funnet sted, har en sentral plass i boka. Den gangen handlet det om å fordele skyld, nå fordeler jeg ære, sier Høybråten til Dagbladet.

Han forteller at både tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla og tidligere Ap-statsministere Gro Harlem Brundtland, da som WHO-leder, er behørig omtalt i boka. 

Valla kommer også ut med bok til høsten. Hun forteller til Dagbladet at også hun har skrevet om røykeloven og samarbeidet med Høybråten.

- En ærlig historie Den tidligere KrF-lederen fortalte under pressekonferansen at boka blir en innsidebok, om livet inne i maktens korridorer sett fra hans perskektiv. Her tar han opp politisk kamp og samarbeid, samt ulike personlige politiske syn, blant annet om organiseringen om offentlig sektor, som han mener «er altfor markedsorientert».

Overfor Dagbladet røper Høybråten at boka vil omtale hittil ukjent stoff om interne stridigheter i KrF.
- Det blir en ærlig historie om mitt politiske liv. Men jeg vil ikke si mer om det nå, sier han.

Lang politisk liv Høybråten, som i dag sitter på Stortinget for Rogaland KrF, ledet partiet fra 2004 til 2011.

Han har varslet at han ikke vil ta gjenvalg, og trer dermed ut av politikken neste år. Da avluttes et langt politisk liv i KrFs tjeneste.

Han var parlamentarisk leder i KrF fra han ble valgt inn på Stortinget fra Rogaland i 2005 og frem til slutten av stortingssesjonen 2010-2011. Ellers var han formann i Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) fra 1979 til 1982.

Høybråten har vært med i den politiske ledelsen i alle regjeringer som KrF har deltatt i siden 1980-årene. Han regjeringsdebuteterte  som politisk rådgiver for kirke- og undervisningsminister Kjell Magne Bondevik, fra 1983 til 1986.

Siden ble han statssekretær i Finansdepartementet 1989-1990, statsråd for helsesaker i Sosial- og helsedepartementet 1997-2000 og 2001-2004, samt statsråd i Arbeids- og sosialdepartementet 2004-2005. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media