Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Kristian Valen i retten

- Jeg har hatt hatt store utfordringer med politiet

Kristian Valen nektet straffskyld.

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Komiker og artist Kristian Valen (41) risikerer felgselsstaff for trusler mot offentlige tjenestemenn etter at han lovet 10 000 kroner til folk som kunne gi ham informasjon om politibetjenter som hadde vært hjemme hos ham - og for å ha vært i besittelse av et et plombert våpen på offentlig sted.

Ikke straffeskyld

Den kjente komikeren og artisten møtte i dag i Oslo tingerett. Der måtte han svare på to tiltalebeslutninger: «for i ord eller handling å ha truet med straffbar atferd under slike omstendigheter at trusselen var egnet til å fremkalle alvorlig frykt» (straffelovens paragraf 263) og «for på et offentlig sted forsettlig eller grovt uaktsomt å ha hatt med skytevåpen» (straffelovens paragraf 189).

Valen erkjenner ikke straffeskyld for noen av forholdene han er tiltalt for.

Uhellet skal ha skjedd med kniv fra Valens våpensamling fredag 5. februar. Valens kjæreste var blodig og skadd og ble tatt med av ambulansen. Hun fortalte at knivkuttet i armen skyltes uhell og saken ble henlagt.

- Ville sende blomster

Valen la kort tid etterpå denne morgen ut bilde og melding på Facebook av to av politibetjentene som var der, men hevder at det ikke var ment som en trussel.

- Jeg ville sende blomster og takke for hjelpen de bisto med, sa Valen i retten.

FORSVARER: John  Christian Elden. Kristian Valen nektet å la seg blik tatt bilde av.
FORSVARER: John  Christian Elden. Kristian Valen nektet å la seg blik tatt bilde av. Vis mer

Forholdet fra fredag 5. februar i år, da han la ut bilder av to politibetjenter som hadde rykket ut og bistått ambulansetjenesten på hans bopel. På Facebook skrev han: «10 000 kr til de som kjenner og vet hvor disse politifolka bor» og «Neste gang tror eg de vil angre».

Han beskriver en veldig dramatisk morgen i leiligheten på Aker brygge.

Blodig slaktehus

- Kjæresten, som er lege, kom fra vakt tidlig den morgenen og skjærer seg på noe søppel, eller jeg vet ikke hva. Så går hun inn på rommet jeg har våpenrekvisitter. Det ser ut som et slaktehus, jeg klarer ikke å stoppe blødningene hennes. Kan nesten ikke kjenne pulsen, og hun forsvinner, forklarte Valen i retten.

Han ringer legevakt flere ganger, som ber de ta en taxi. Den tredje gangen han ringer, kommer de - sammen med politiet.

- Hun ble tatt med av politi og ambulanse og jeg var veldig bekymret for jenta mi, sa Valen, som presiserer at han aldri mente å true politiet som var i leiligheten hans den morgenen.

- Ville sende blomster

- Jeg skrev ikke Facebook-meldinga for å skremme eller true noen. Jeg var fortvilet. Politi og ambulansepersonell tok med seg kjæresten min mot sin vilje. Hun ville ikke dra uten meg, men jeg fikk ikke lov til å være med, fortalte Valen om Facebook-reaksjonen.

Han forteller at han oppfattet to politibetjenter som positive.

- Jeg ville finne den, takke dem og sende blomster, Jeg oppfattet dem som positive, sa bl.a. Valen i retten.

Våpen på Aker brygge

Det andre forholdet han måtte svare for, skjedde lørdag kveld 17. september - altså for vel en uke siden. Da ble han pågrepet i kamoklær og en pistol på Aker brygge.

- Jeg hadde tatt to sovetablett, men den virket ikke. Så tok jeg en eller to Jägermeistere, fortalt han i retten.

Valen forteller at han skulle lage en morsom historie om politimannen Arne Johansen, og fortsetter med det. Han forteller at han i den anledning går ned i garasjen med en våpenleketøy og deretter blir sittende utenfor leiligheten i kamobukse, som han sier at han pleier på bruke til vanlig.

- Jeg fant ikke nøklene, ringte på og ble sluppet inn av jenta mi. Senere kom politiet, sa han i retten - og beskrev seg som temmelig utslått av sovepiller og alkohol.

Kristian Valen er våpenglad

- Jeg har i dag en stor våpensamling, men ingen fungerer - de er en del av mine rekvisitter.

- Jeg har alltid hatt respekt for politet, men har også hatt store utfordringer med politiet etter at jeg flyttet til Oslo, sa han i forklaringen.

Valen har hatt episoder med politiet tidlere dere våpen har vært involvert. I 2007 troppet politiet opp på hans leiligehet i Oslo og ble møtt med automatvåpen.

MP5-maskinpistol

Før politiet kom hadde han skutt med en MP5-maskinpistol for å skremme en person han skimtet i leiligheten sin på St. Hanshaugen i Oslo. Skuddet knuste et dusjkabinett.

Det resulterte i at politiet beslagla i alt 25 tidligere militærvåpen i leiligheten hans, og tok dem med seg for å sjekke om Valen hadde våpenkort på dem. Flere av våpnene skal ha vært av en type som svært få privatpersoner i Norge får tillatelse til å oppbevare.

Han ble siktet for brudd på våpenloven og episoden førte til at Valen måtte betale en bot på 10.000 kroner.

Tingrettsdommer er Ingemar Nestor Nilsen.