<strong>FÅR FRIERBREV:</strong> Prest Einar Gelius får brev fra damer som ønsker å spise middag med ham.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FÅR FRIERBREV: Prest Einar Gelius får brev fra damer som ønsker å spise middag med ham. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Jeg har hatt psykologhjelp for å bearbeide opplevelsene

Men nå får Einar Gelius frierbrev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Dette har vært ett av mine tøffeste år. Det har vært turbulent, jeg ble røsket opp ved røttene, sier Einar Gelius.

I går lanserte han sin nye bok, «Det er håp i de foldede hender», i sitt hjem gjennom 16 år. Flyttelaset er kjørt fra Vålerenga prestebolig. Tilbake henger en prestekjole i gangen, Jesus-bilder på veggene og noen gamler lamper står i et hjørne.

- Sorgprosess Det er under ett år siden Gelius' bok «Sex i Bibelen» kom. Oppmerksomheten rundt presten ble enorm. En måned seinere sa han opp sin stilling som sokneprest.

- Jeg har hatt psykologhjelp for å bearbeide noen av opplevelsene. Kanskje ikke en depresjon, men jeg har svingt veldig. Jeg vil kalle det en sorg, jeg har vært gjennom en sorgprosess med fortvilelse og sinne. Nå er jeg mer forsonert med det, sier Gelius til Dagbladet.

Det tomme rommet ga ekko i går, og understreket hans exit.

- Det har vært utrolig slitsomt. Jeg føler meg rett og slett sliten. Jeg tror at jeg har godt av med en liten pause, sier Gelius.

- Gikk utover barna I boka skriver Gelius at han ble overtalt av biskop Ole Christan Kvarme til å si opp sin stilling, og at han vurderte arbeidsrettsak. Gelius går langt i å angripe sine kritikere, og forklarer hvorfor han har skrevet boka.

- Avisene var fulle av artikler og innlegg, jeg hadde ikke sjans i havet til å besvare alt. Jeg hadde mer enn nok med å overleve. Nå var det naturlig å kommentere noe av den massive kritikken. Jeg møter dem på samme arena, det er min rett å uttale meg offentlig tilbake, sier Gelius.

«Det er håp i de foldede hender» dedikerer Gelius til sine to barn. Presten innrømmer at det har vært et vanskelig år for Inger Marthe og Jacob. 

- Jeg er kjempesolt over å ha gitt ut «Sex i Bibelen». Det er klart det har vært tøft å se pappan sin i avisa nesten hver eneste dag. Det er klart at dette med sex og foreldre ikke er enkelt. Barna har hatt det tøft akkurat som meg.

Angrer du på at du ga ut boka med tanke på det den har påført barna dine?

<strong>KJENNER SEG IKKE IGJEN:</strong> Ole Christian Kvarme Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
KJENNER SEG IKKE IGJEN: Ole Christian Kvarme Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet. Vis mer

- Nei, det gjør ikke.

Får frierbrev Gelius flytter nå til Arendal. Han ser optimistisk på framtida, og skal overleve som frilaser ved å holde foredrag for næringslivet. Han vil kanksje gå tilbake til sin prestegjerning om fire til fem år.

Stadig får han henvendelser om å vie par, men han takker nei til det meste. Det er også en annen type henvendelser den omdiskuterte presten får.

- Jeg får noen frierbrev av og til. Jeg blir invitert på middager. Jeg har ikke vært på noen av de ennå, men det er veldig hyggelig, sier Gelius, som ikke ønsker å kommentere om han har kjæreste.

Flere oppgjør i vente Det var en dag med blandede følelser for Gelius i går. Han følte seg både trist, lettet og vemodig. På spørsmål om han føler seg sviktet svarer han at det er «tausheten i presteskapet som har skuffet meg aller mest».
 
- Er dette ditt siste oppgjør med kirken?

- Nei, det kommer sikkert mer. Det kommer sikkert mer, svarer Gelius og smiler.

Kvarme kjenner seg ikke igjen

Gelius går hardt ut mot biskop Ole Christian Kvarme i sin nye bok.

Kvarme har nå lest «Det er håp i de foldede hender».

- Einar Gelius gir i din siste bok en beskrivelse av prester, kirken og andre personer i vårt bispedømme, som jeg ikke kjenner meg igjen i. Det samme gjelder også ting Gelius tillegger meg i forskjellige sammenhenger. Utover det har jeg ingen kommentarer, sier Kvarme til Dagbladet gjennom sin pressetalsmann Kjell Svarstad.

Oslo  20101124.
Oslo-biskop Ole Christian Kvarme vel hjemme i prestegården på Blindern onsdag kveld, etter en lang dag hvor blant annet Einar Gelius kunngjorde å ha sagt opp sin stilling som sogneprest i Vålerenga menighet.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix .
Oslo 20101124. Oslo-biskop Ole Christian Kvarme vel hjemme i prestegården på Blindern onsdag kveld, etter en lang dag hvor blant annet Einar Gelius kunngjorde å ha sagt opp sin stilling som sogneprest i Vålerenga menighet. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix . Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer