- Jeg har hjulpet folk i 60 år. Hvorfor teste meg nå?

Snåsamannen nekter å la NRK etterprøve evnene hans.


Søndag skrev Dagbladet at NRK-programmet «Schrödingers katt» og P1-programmet «Kveldsåpent» skal teste ut menneskers overnaturlige evner i artikkelserien «Den syvende sans». Som en av gjestene ønsker kanalen seg Joralf Gjerstad.

Men det ønsket får de ikke oppfylt.

- Jeg kommer aldri til å bli med i det programmet, sier Joralf Gjerstad til Dagbladet.

Da vi snakket med ham i går, hadde han ennå ikke fått noen offisiell henvendelse fra NRK. Han stiller seg likevel undrende til at noen vil teste evnene hans nå.

- Jeg vært framme i lyset i et helt år, og vært med på alt. Hvis de skal begynne å teste meg nå, er de for seint ute. Jeg synes det er meningsløst at de skal begynne å forske på dette nå, når jeg har hjulpet folk i 60 år, sier Gjerstad.

Dokumentert før
En av grunnene til at Gjerstad ikke vil stille opp i NRK-programmet, er at han allerede har vært med i et NRK-program. I Faktor-dokumentaren «Kjenner du varmen?» fra 2006, følger et TV-team Gjerstad under en tur til Oslo. De spør om han kan behandle en familie foran TV-kameraene, noe «Snåsamannen» lar seg overtale til.

- Jeg var veldig skeptisk på forhånd, jeg ble jo satt på en veldig stor prøve. Men det virket 100 prosent, forteller Gjerstad.

Dokumentaren er blitt vist i reprise en rekke ganger. Sist på NRK2 1. desember, og på NRK1 2. juledag.

Sendingene hadde henholdsvis 140?000 og 118?000 seere.

Sendingen på NRK2 ble sendt på kveldstid, mens sendingen andre juledag ble sendt på formiddagen.

- 140?000 seere på NRK2 er et svært høyt tall. Det tilsvarer at åtte prosent av alle tv-seere på det tidspunktet så programmet. Vanlig for kanalen er tre prosent eller rundt 30?000 seere, opplyser forskningsleder i NRK, Kristian Tolonen.

Nesten skremmende
Gjerstad forklarer at han på forhånd ikke hadde noen informasjon om ekteparet Gerd og Frode Myran, som skulle få behandling med kamera på slep. Dette bekreftes av videojournalist Kjartan Trana, som filmet seansen i Oslo. Han forteller at Gjerstad på uforklarlig vis forutså parets plager.

- Det var nesten skremmende, sier Trana.

Han forteller at mye av seansen er klippet bort, blant annet der hvor Gjerstad peker nedover og spør hvordan det går med parets syke sønn, som ligger i kjelleretasjen.

- Jeg tror ingen vil finne noen vitenskapelig forklaring på Gjerstads evner. Men hvis man går gjennom alle bevisene fra det vi filmet, så er svaret klart nok, sier Trana til Dagbladet.

Under intervjuet med Gjerstad, får Dagbladet beskjed om å ringe Frode Myran. Han vil bekrefte forholdene rundt filmopptakene, sier Gjerstad.

Myran hadde sittet inne i huset for seg selv i tre år, og tilbrakt to år ved Gaustad sykehus, før «Snåsamannen» forandret livet hans.

- Jeg er en helt annen person i dag. 14 dager etter besøket tok NRK meg med på Manglerud-senteret. Jeg følte meg bedre enn på flere år, bedre enn før jeg ble syk, sier Myran, som sammen med kona tenner lys for Gjerstad hver morgen.

Gjerstad har mottatt mellom 5000-6000 brev siden boka «Snåsamannen» ble gitt ut.

- Jeg har holdt på med dette i all stillhet, selv om mange har sett på det som rart. Men de som er blitt helbredet har uttrykt en enorm takk, forteller Gjerstad.