- Jeg har holdt på sjukt lenge

Steffen Kverneland er nominert til Bragepris.

Steffen Kverneland er nominert til Brageprisen i sakprosakategorien, for den spesielle Munch-biografien i tegneserieform.

- Jeg ser på dette som mitt hovedverk, både fysisk og mentalt. Jeg har holdt på i 7-8 år, det er ganske sjukt lenge, sier en fornøyd Steffen Kverneland til Dagbladet. 

Kjerneland bruker bare Munchs egne sitater og sitater fra hans samtid - her får du alt fra sjelegransking og bohemliv til scener fra Munchs priavte liv med familie, sykdom og død.

I tillegg til å være en innføring i Munchs liv, er tegneserien også et portrett av bohemlivet kunstneren var en del.

Oslo 20131029 Trude Lorentzen med boka Mysteriet Mamma og Steffen Kverneland med boka Munch er nominert til Brageprisen 2013 Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Oslo 20131029 Trude Lorentzen med boka Mysteriet Mamma og Steffen Kverneland med boka Munch er nominert til Brageprisen 2013 Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

«Happy Days»Kverneland har fått veldig positiv tilbakemelding og kritikk.

- Mottakelsen av «Munch» har vært sånn som jeg bare har kunnet drømme om. Happy days, det er helt uvirkelig, sa tegneserieskaper og bildekunstner Steffen Kverneland i et intervju med Terje Mosnes i Dagbladet i sommer. 

- Genialt nærbilde «Genialt nærbilde av et geni», skrev Dagbladets anmelder Erle Marie Sørheim da Kvernelands Munch-tegneserie kom i april. 

«Dermed er det i tegningene vi først og fremst får «høre» Kvernelands stemme. Og den er et selvsikkert brøl snarere enn en knefallen hyllest. I Kvernelands versjon er ikke Munch redusert til en vakker og mystisk kunstnermyte, han er en storhaket, pompøs, engstelig, rasende, omtenksom og romantisk kunstner. Altså et menneske, om enn et med geniale talenter».

«Kverneland er selv kunstner, ikke kunsthistoriker eller forfatter. Han ser og forstår dermed Munch på en annen måte. Fokuset blir forflyttet, bort fra teoretiske fortolkninger og analyser og inn i det visuelle, inn i den håndverksmessige. Og er det ikke der en kunstbiografi egentlig hører hjemme?»

Store prosjekter Steffen Kverneland er i hovedsak en selvlært tegner og debuterte allerede som 16-åring i humorbladet Konk.
Allerede på 80-tallet leverte han serier til såkalte undergrunnsfanziner og tegnet ofte under pseudonym. Hans debutalbum «De knyttede never»kom i 1993, albumet var var basert på Øvre Richter Frichs roman om «den ariske kjempen» Jonas Fjeld.

NOMINERT:Forfatter og jorunalist Trude Lorentzen og Steffen Kverneland er nominert til Brageprisen 2013 i kategorien sakprosa. Lorentzen er journalist i Magasinet i Dagbladet mens Kverneland er kjent tegneserieskaper som har vært mye på trykk i Dagbladet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NOMINERT:Forfatter og jorunalist Trude Lorentzen og Steffen Kverneland er nominert til Brageprisen 2013 i kategorien sakprosa. Lorentzen er journalist i Magasinet i Dagbladet mens Kverneland er kjent tegneserieskaper som har vært mye på trykk i Dagbladet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

«Amputerte klassikere» er en satirisk og uhøytidelig lek med kjente litterære verk som ble gitt ut i fire album fra 1994 til 2001.

Han har dessuten framstilt dikteren Arne Garborg som morsom, rabiat fyllebøtte - ikke som traust målmann.

Han har illustrert bøker sammen med Jan Erik Vold , og i 2004 ga han ut en prisbelønt tegneseriebiografi om den norske mestertegneren Olaf Gulbransson, sammen med Lars Fiske. Høsten 2006 utga Fiske og Kverneland tegneserieboka «Kanon» der Kverneland tegnet om Edvard Munch.

ÅRETS NOMINERTE: Her er alle de fremmøtte nominerte til Brageprisen 2013 på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ÅRETS NOMINERTE: Her er alle de fremmøtte nominerte til Brageprisen 2013 på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer