- Jeg har ikke dårlig samvittighet for å ha lurt leserne

Fotballfrue Caroline Berg Eriksen kan leve med en hvit løgn, så lenge det er gjort for en god sak.

SPREDTE FALSK BLOGG: Fotballfrue Caroline Berg Eriksen var en av flere kjente personer som spredte ordet om «Theas bryllupsblogg». Foto: Bjørn Langsem
SPREDTE FALSK BLOGG: Fotballfrue Caroline Berg Eriksen var en av flere kjente personer som spredte ordet om «Theas bryllupsblogg». Foto: Bjørn LangsemVis mer

(Dagbladet): Bryllupsbloggen til det som angivelig skulle være ei tolv år gammel norsk jente, fikk i går mange til å sperre øynene opp.

Det viste seg snart at barnebruden Thea ikke finnes, men at det hele var et stunt i regi av bistandsorganisasjonen Plan.

Bidrar i sosiale medier Blant dem som bidro til å spre kampanjen, er bloggeren Caroline Berg Eriksen.

- Det var flere årsaker til at jeg ble med på kampanjen. Hovedårsaken var at det er et viktig tema, men i tillegg var det en god og gjennomtenkt kampanje. Den passet utmerket til sosiale medier, som jo er et sted hvor min stemme kan nå ut til svært mange, skriver hun på mail til Dagbladet.

- Ingen burde giftes bort mot sin vilje, i hvert fall ikke barn. 39 000 jenter står barnebrud hver dag.

Den «Skal vi danse»-aktuelle bloggeren brukte Facebook og Twitter til å spre budskapet. I tillegg blir hun omtalt på «Theas» blogg, der Berg Eriksens giftering og nettside får skryt.

Hvit løgn - Hvilke reaksjoner fikk du fra leserne etter at du omtalte «barnebryllupet»?

- En del forsto at det var noe som ikke stemte. Noen trodde at Thea var en reell person som bare ville provosere, andre så bryllupsdatoen og skjønte at det var den offisielle jentedagen, mens andre ble usikre og fryktet at dette var reelt, skriver hun.

- Har du ikke dårlig samvittighet for å ha lurt leserne dine?

- Nei, en hvit løgn gjort for en god sak kan jeg leve med.

FIKTIV KARAKTER: «Hei! Jeg heter Thea og jeg er 12 år og om cirka 1 månde skal jeg gifte meg!!! Så velkommen til denne bloggen som fra nå av skal bli min bryllups blogg. <3» Slik åpnet bloggen til den fiktive karakteren Thea. Foto: Plan/theasbryllup.blogg.no
FIKTIV KARAKTER: «Hei! Jeg heter Thea og jeg er 12 år og om cirka 1 månde skal jeg gifte meg!!! Så velkommen til denne bloggen som fra nå av skal bli min bryllups blogg. <3» Slik åpnet bloggen til den fiktive karakteren Thea. Foto: Plan/theasbryllup.blogg.no Vis mer

Også Jenny Skavlan og VGTV-programleder Einar Tørnquist har vært med på å spre bloggen via sosiale medier.

Plan opplyste i morges til Dagbladet at bloggen var oppe i 300 000 visninger og 160 000 unike brukere.

- Kommer ekte historier Generalsekretær Olaf Thommessen sa i går at hvorvidt bloggen burde merkes som kampanje eller ikke hadde, vært gjenstand for mye diskusjon.

- Vi har kommet til at vi ønsker en stoppeffekt og en sjokkeffekt for å skape oppmerksomhet rundt en veldig viktig sak. Hadde vi lagt en avsender med en gang hadde vi ikke fått samme effekten, fortalte han til Dagbladet.

-  Vi forsøker synliggjøre absurditeten inne i et univers som er velkjent for oss. Det er et univers der ei jente ikke hører hjemme uavhengig om hun er fra Tanzania eller Oslo, men i Oslo er det lettere for oss å kjenne det igjen.