- Jeg har ikke ord for hvor stort dette er for oss

«Kon-Tiki» er nominert til Golden Globe.

(Dagbladet): Den norske filmen «Kon-Tiki» er nominert til amerikanske prisen Golden Globe i kategorien for beste fremmedspråklige film. Alle de nominerte til årets Golden Globe kan du blant annet se hos New York Times.

Vi snakker om en av de aller mest prestisjetunge amerikanske prisene for film og TV-produksjoner - kanskje bare overgått av Oscar. Golden Globe har vært delt ut årlig siden 1944, og vinnerne plukkes ut av journalister fra hele verden som dekker underholdningsindustrien i Hollywood.

- Dette er fantastiske nyheter. Det er noe av det største som kan skje deg som filmskaper, sier Joachim Rønning, som regisserte filmen om Thor Heyerdahls flåteferd på Stillehavet sammen med Espen Sandberg.

- For Espen og meg er det rett og slett... ja, jeg har ikke ord for hva det betyr for oss, sier Rønning til Dagbladet.

Kan bli historisk Vinner «Kon-Tiki», blir det første gang i historien at en norsk film mottar Golden Globe som beste fremmedspråklige. Men det er ikke småtterier filmen konkurrerer mot. Michael Hanekes universelt bejublede, gullpalmevinnende og for tida norgesaktuelle «Amour» er blant de andre nominerte.

Det er også «The Intouchables», en av de største franske filmsuksessene noensinne. Danske «A Royal Affair» og den fransk-belgiske Marion Coutillard-filmen «Rust and Bone» utgjør resten av heatet.

- Men bare det å bli nominert er en seier i seg selv, sier Rønning, som bekrefter at regissørduoen vil pakke pentøyet og reise til USA til utdelingen 13. januar.

Den skal ledes av komikerne Tina Fey og Amy Poehler.

- Vi kan jo ikke bli hjemme på en slik kveld, sier Rønning.

Frampek Golden Globe-nominasjonene regnes som et viktig frampek mot Oscar-nominasjonene, som offentliggjøres senere. «Kon-Tiki» er også Norges bidrag til Oscar-nominasjonsprosessen. I fjor vant danske Susanne Bier Golden Globe for sin film «Hevnen» - og fortsatte med å ta hjem oscaren også.

- Jeg hadde ikke trodd at «Kon-Tiki» ville bli nominert, siden både Golden Globe og Oscar pleier å premiere mørkere filmer i kategorien beste fremmedspråklige. Det er uansett stort for en norsk film å bli nominert, sier redaktør Kjetil Lismoen i filmtidsskriftet Rushprint.

- Det styrker også filmens Oscar-muligheter. Golden Globe pleier å være en forsmak på hva vi kan vente av Oscar. Nominasjonen styrker generelt oppmerksomheten rundt en film, sier Lismoen.

Kon-Tiki er tiidenes dyreste norske filmproduksjon og sett av nesten 900 000 på kino i Norge. Filmen er nylig sluppet på DVD, Bluray og VOD.

NOMINERT: Regissørene Joachim Rønning (t.h.)  og Espen Sandberg sier det er stort å bli nominert til Golden Globe. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NOMINERT: Regissørene Joachim Rønning (t.h.) og Espen Sandberg sier det er stort å bli nominert til Golden Globe. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer