- Jeg har ikke trodd på mirakler og spøkelser før. Men nå må jeg tenke nytt

Moren var først skeptisk, men 12-årige Mira ble overbevist av Snåsamannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det skjedde noe som endret alt. Jeg har åpnet meg mer, sier 12 år gamle Mira Marie Magnus Folkestad til Dagbladet før premieren på filmen «Mannen fra Snåsa».

I filmen følger Margreth Olin den såkalte Snåsamannen, Joralf Gjerstad, og hans møter med folk som søker hjelp for ulike plager. Filmen har premiere fredag.

Traileren til filmen har lenge ligget ute, og her får møtet med Mira en framtredende plass. 

12-åringen forteller at det har vært artig og spennende med all oppmerksomheten, men at noen av vennene tuller med henne med å etterlikne traileren (se den over).

- De dulter bort i meg og sier: Oi, hvordan gjorde du det? Sånn som jeg sier i filmen, sier Mira og smiler bredt.

Ulike erfaringer Joralf Gjerstad har i over 50 år tatt imot folk som søker hjelp for sine plager. Men ikke alle tror på hans påståtte varme hender. Kristian Gundersen professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo, og har tidligere uttalt seg kritisk om healing

OVERBEVIST: 12 år gamle Mira Marie Magnus Folkestad er overbevist over at hun ble healet av Snåsamannen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
OVERBEVIST: 12 år gamle Mira Marie Magnus Folkestad er overbevist over at hun ble healet av Snåsamannen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Han har også skrevet boka «Snåsakoden», og er veldig skeptisk til Gjerstads evner.

Den unge jenta er derimot udelt positiv til opplevelsene hun hadde på Snåsa. 12-åringen hadde i flere år slitt med låsninger i rygg, nakke og bekkenet og hadde såkalt KISS-KIDD syndrom, men hevder at hun har blitt kvitt både fysiske og psykiske plager etter Snåsa-turen.

-  Jeg hadde også en indre uro, slik at jeg ikke kunne holde hendene eller føttene rolig, men det er bra nå, sier hun og strekker fram en rolig hånd.

Hun forsøker så å forklare hva som skjedde da Gjerstad la sine påståtte helende hender på henne.

- Det ble så varmt, det var som om det begynte å koke. Og så var det som om den ene skuldra ble borte, og så ble den andre borte. Og så kunne jeg bevege hodet, sier hun og forteller at hun fortsatt er overrasket over alt hun kjente.

OPPMERKSOMHET: Det er veldig artig og spennende, sier Mira om møtet med Snåsamannen. Foto: Speranza Film / Norsk Filmdistribusjon
OPPMERKSOMHET: Det er veldig artig og spennende, sier Mira om møtet med Snåsamannen. Foto: Speranza Film / Norsk Filmdistribusjon Vis mer

- Jeg har ikke trodd på mirakler og spøkelser før. Men etter det, visste jeg at nå må jeg begynne å tenke nytt, sier hun.

- Har du fått noen negative kommentarer?

- Det er mange som tviler. Men de får tro hva de vil. Jeg vet hva som fungerte for meg, sier hun.  

Usikker Moren til Mira, Rebekka Magnus, forteller imidlertid at hun var usikker før hun sendte datteren til filminnspilling med Snåsamannen.

- Alt talte mot at vi skulle gjøre det, siden hun er et barn. Men situasjonen kunne ikke bli verre for Mira, og jeg tenkte at vi kunne trekke oss underveis om det ikke fungerte, sier Magnus til Dagbladet.

- Vi var i en fastlåst situasjon, bokstavelig talt, og vi visste ikke hvor vi skulle gå. Vi hadde forsøkt så mye annet, fortsetter hun.

Magnus er overbevist om at datteren fikk hjelp av Snåsamannen, og hun mener at turen var verdt det, selv om at 12-åringen nå får mye oppmerksomhet.

- Det var en vurdering, og det koster henne litt med denne oppmerksomheten, men hun har blitt så sterk og glad og trygg, sier moren.

Faren til Mira er også med i filmen, og begge opplever å ha blitt helbredet.

- Vi var ikke alternativt tenkende før dette, men med dette trenger man ikke å tenke i det hele tatt. Dette må bare oppleves.

- De har begge slitt i mange år, men disse møtene har løftet oss, både fysisk og mentalt. Vi har fått en ny hverdag, sier moren.

Hun var selv ikke med i filmen, og mente hun ikke trengte behandling.

- Nei, jeg traff aldri Snåsamannen, men han traff meg, sier hun og smiler.

- Jeg er veldig takknemlig, jeg har fått en unge med selvtillit og selvfølelsen på plass. Og en pappa som har overskudd til å være pappa.

Joralf Gjerstad forteller at det alltid er rart å møte igjen Mira og andre som mener de har blitt helbredet.

- Mange er overraskede. Jeg er glad for at jeg har fått gjort denne jobben hele livet, sier han til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer