DEBATT

Abortsaken:

Jeg har ikke vært konstant alvorlig sjuk i 54 år sjøl om jeg har levd med ryggmargsbrokk hele livet

Sjøl ville jeg aldri gått i tog under parolen «Ikke rør abortloven». Abortloven må forsvares gjennom debatt og endringer.

OVERFORENKLINGER: «Alvorlig sykdom» er meget upresist og henger fast i en sykifiseringsdefinisjon som er 40 år gammel, skriver Guro Fjellanger. Bildet er fra Stortingets spørretime i år 2000, da Guro Fjellanger var miljøvernminister og Kjell Magne Bondevik var statsminister. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
OVERFORENKLINGER: «Alvorlig sykdom» er meget upresist og henger fast i en sykifiseringsdefinisjon som er 40 år gammel, skriver Guro Fjellanger. Bildet er fra Stortingets spørretime i år 2000, da Guro Fjellanger var miljøvernminister og Kjell Magne Bondevik var statsminister. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Abortdebatten domineres dessverre av overforenklinger og lettvinte slagord. Det mobiliseres nå under parolen «ikke rør abortloven». Men hva var det vi gjorde da ei ny lovfortolkning kategorisk slo fast at tvillingaborter er tillatt, i sterk kontrast til forbud i våre naboland Sverige og Danmark? Vi rørte abortloven.

Nå går det en stor debatt om å drastisk utvide grensa for sjølbestemt fra 12 uker til 18 uker, eller mer. Og å fjerne eller kraftig innskrenke bruk av nemnder. Det vil i aller høyeste grad være å røre abortloven, men er likevel en viktig debatt å ta. Ikke minst må helsepersonells rolle diskuteres. I så fall trengs det massiv opplæring.

Mange i helsevesenet har fortsatt en 70-tallstilnærming til diagnosene og går i sykifiseringsfella. Ett eksempel: jeg kjenner til relativt mange med ryggmargsbrokk som har valgt å få barn. De aller fleste barna er «friske» fotgjengere, mange av parene har brukt litt tid på å bli gravide. Da de kom til sykehuset sammen med sin partner, ble noen møtt med alvorlige fjes og time for abort. Uten å ha bedt om det. I stedet for en gratulasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer