Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Eldreomsorg:

Jeg har ingen planer om å bli noen gallionsfigur

En varm, verdig og valgfri eldreomsorg.

ELDREMINISTER: Åse Michaelsen ble Norges første eldreminister da hun ble utnevnt i januar i år. Foto: Hans Arne Vedlog
ELDREMINISTER: Åse Michaelsen ble Norges første eldreminister da hun ble utnevnt i januar i år. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et innlegg 9. februar går Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt, ut mot Fremskrittspartiets eldrepolitikk. Rødt er rent ideologisk motstandere av private tjenestetilbydere, enten det er innenfor skole, barnehage eller pleiesektoren. Moxnes kritikk er derfor ikke ukjent.

Fremskrittspartiet, er i motsetning til Rødt, positive til at også private ønsker å tilby omsorgstjenester. Det skaper et mangfold av tjenestetilbydere, og større valgfrihet for de eldre. For oss er det viktigste at de eldre får gode tjenester de er fornøyd med, ikke hvem som tilbyr tjenesten. Det handler om å sette de eldres valgfrihet foran ideologisk overbevisning.

Som Moxnes påpeker så skjer det dessverre kritikkverdige hendelser i eldreomsorgen. Det er noe som er tilfelle hos kommunale, så vel som private, omsorgstilbydere. At Moxnes bruker dette som argument for å svartmale private tjenestetilbydere blir dermed svært lite hensiktsmessig.

Det viktigste er at de feil som blir begått ikke skjer igjen, og jeg forventer at alle tjenestetilbydere i eldreomsorgen gjennomgår sine rutiner når slike avvik oppstår. Jeg forventer også at anbud blir utarbeidet med tydelige krav slik at den beste leverandøren blir valgt.

For meg vil alltid det viktigste være at de eldre får verdig og god omsorg. Det er jeg trygg på at både private og kommunale tjenestetilbydere kan levere.

I en brukerundersøkelsen ved 47 sykehjem som Oslo kommune driver eller har avtale ved, ble for eksempel det private sykehjemmet Villa Skaar i Jevnaker kåret til beste sykehjem. Og i Oslo har man også det privatdrevne sykehjemmet Manglerudhjemmet, som har strukket seg litt ekstra for å gi sine beboere et godt tilbud. Det er ikke alle sykehjem som kan friste med både butikk, bar og spa. Situasjonen er altså ikke så bekmørk som Moxnes vil ha det til.

Moxnes skriver om det han mener er Fremskrittspartiets utstillingsvindu i eldreomsorgen. Han valgte imidlertid ikke å nevne Os kommune i Hordaland.

Her har Fremskrittspartiet sittet i posisjon siden 1999, og senest i fjor åpnet kommunen landets første sykehjem med tropiske hage til glede for de eldre. Det finnes mange eksempler på god eldreomsorg, både kommunalt og privat.

Selv om mye er bra med eldreomsorgen, er Fremskrittspartiet tydelige på at det er mye som kan bli bedre. Det er derfor vi har lagt frem en ambisiøs regjeringserklæring, hvor eldreomsorg har stort fokus. For første gang skal eldre ikke bare få en minister, men også et ombud som skal kjempe deres sak. Det har vært etterspurt av pårørende i flere år, og jeg er glad for at dette kommer på plass.

Samtidig skal vi styrke kvaliteten i eldreomsorgen, blant annet ved å sikre at eldre får matgleden tilbake i hverdagen, aktivitet og mulighet til å leve - ikke bare eksistere. Min nye reform for eldre «Leve Hele Livet» skal handle om nettopp dette. De eldre skal bli sett, det skal tilrettelegges for aktivitet og felleskap, god og riktig helsehjelp, sammenheng i tjenestene, og gode matopplevelser.

Moxnes spør avslutningsvis hva han kan forvente av meg. La meg gjøre det helt klart: Jeg har ingen planer om å bli noen gallionsfigur!

Hvis jeg skal sammenliknes med noe må det snarere være en vaktbikkje. Jeg vil jobbe for at kvaliteten i omsorgen blir bedre og sikre at mennesker som har levd et langt liv, og som har behov for hjelp, skal ha et liv med mening og verdighet. Det fortjener landets eldre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!