MÅ ENDRE HOLDNINGER:  Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen forteller at det er menn i størst grad som sender hatmeldinger og trusler til kvinner, og sier at menns holdninger til kvinner må endres. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
MÅ ENDRE HOLDNINGER: Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen forteller at det er menn i størst grad som sender hatmeldinger og trusler til kvinner, og sier at menns holdninger til kvinner må endres. Foto: Sigurd Fandango / DagbladetVis mer

- Jeg har kalt denne gruppen en vandrende katastrofe

Kjønnsforsker om hvem som sender hatmeldinger og trusler til offentlige kvinner.

(Dagbladet): Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen har fulgt debatten, og mener det er viktig at temaet blir satt under lupen. Han forteller at det er menn som i størst grad henvender seg til kvinnelige samfunnsdebattanter med ufint budskap.

- Jeg har kalt denne gruppen en vandrende katastrofe tidligere. Dette er menn som ikke har det så godt i eget liv, og lar det gå utover kvinner, sier Lorentzen til Dagbladet og fortsetter:

- Det kan se ut som det i all hovedsak er marginaliserte menn som lever på kanten og i utkanten av samfunnet. 

Lavere terskel  I går ble en dokumentar vist på den svenske tv-kanalen SVT, som tar for seg trusler mot kvinnelige samfunnsdebattanter.

Flere profilerte mediekvinner får seksualiserte hatmeldinger og trusler, som programleder i TV 4 Jenny Alversjö. I programmet leser hun opp en av henvendelsene, hvor hun blir kalt hore og drapstruet.

En rekke kvinnelige norske samfunnsdebattanter har opplevd det samme. Kjønnsforsker Lorentzen ved Universitet i Oslo tror terskelen for å sende sjikanerende meldinger er blitt lavere de siste årene på grunn av Internett og sosiale medier.

- Terskelen er åpenbart blitt lavere. Dette smitter over på andre områder, som at personer tillater seg å sende grisete e-poster og at dette språket også sprer seg, sier Lorentzen.

Han mener det er viktig at det settes lys på problemet, for å hindre ringvirkninger.

- Konsekvensen kan være at journalister og kommentatorer med kunnskap kvier seg for å delta i samfunnsdebatten på grunn av sjikane, sier forskeren.

- Endre holdninger Lorentzen mener nettredaktører har et stort ansvar for å få bukt med problemet, og må aktivt gå inn og redigere kommentarene. Han mener også det er viktig at menns holdning til kvinner og hva man kan si til kvinner må endres. 

- Vi må jobbe med menns holdninger, og respekten for kvinner. Menn skal rett og slett ikke kunne forhindre kvinner fra å delta fritt i samfunnet. Vi må få mer kunnskap om disse mennenes livssituasjon og -kvalitet, slik at vi kan gjøre noe med den, og vi må stramme inn redaktøransvaret i nettfora, sier Lorentzen.