- Jeg har kjent mye på det å være ensom

Iram Haq har brukt sin egen historie for å lage «Jeg er din».

- Jeg håper folk får et innblikk i det å være ensom. Selv om man på overflaten kan tenke at folk lever det gode liv, så er det ikke alltid sånn. Jeg har kjent mye på det å være ensom, sier filmregisør Iram Haq til Dagbladet.

Hennes første langfilm «Jeg er din» har førpremiere på Klingenberg kino i dag, og på fredag har filmen premiere på norske kinoer. Filmen er en av de første norske spillefilmene som slippes denne høsten. På torsdag starter også filmfestivalen i Haugesund, og den norske filmhøsten er for alvor i gang.

I «Jeg er din» møter vi alenemoren Mina som bor i Oslo med sin seks år gamle sønn Felix. Mina har norsk-pakistansk bakgrunn, og sliter med å leve opp til forventningene til sine pakistanske foreldre, samtidig som hun er på jakt etter kjærlighet og bekreftelse. Hun har flere forhold til forskjellige menn, men får det ikke til å fungere. Regissør Iram Haq innrømmer at hun har brukt mye av sitt eget liv i historien.

Forlot familien - Fortellingen handler om hvordan livet er etter du har forlatt familien. Det handler om hva det gjør med deg å ikke ha fått kjærlighet hjemmefra, sier hun.

Haq valgte selv å bryte med familien allerede da hun var 14 år gammel. Hun bodde i perioder på ungdomshjem og i fosterhjem. Hun har kjent mye på følelsen av å være rotløs og ensom, og har slitt med å sette grenser.

- Folk tenker jo kanskje at: «men du har jo mange venner og har det bra», men så tenker man at «ja, men jeg er jo også veldig alene». Jeg har stått alene hele veien, og har ikke hatt noen som har støttet meg, sier hun. 

Hun understreker at hun bare forteller én av mange historier om det å vokse opp som tokulturell, et tema hun er svært opptatt av. Hun tror likvel at filmen også forteller historier som flere kan kjenne seg igjen i. I filmen er for eksempel morsrollen svært sentral. Mina sliter i perioder i filmen med å veksle mellom ansvaret for sønnen og begjæret etter kjærligheten. I virkeligheten har også Haq en sønn, som i dag er 17 år gammel.

- Fulle av feil - Jeg var bare 20 år da jeg fikk Leon. Jeg har alltid elsket han høyest av alt, så mine valg er jo ikke helt like Minas, men jeg var også en ung mor, med alt det innebærer, sier hun.

 FØRSTE LANGFILM:  Iram Haq er aktuell med sin første langfilm, og har brukt historier fra sitt eget liv for å skape historien. Foto: Filmweb
FØRSTE LANGFILM: Iram Haq er aktuell med sin første langfilm, og har brukt historier fra sitt eget liv for å skape historien. Foto: Filmweb Vis mer

- Hvordan har det vært for deg som kvinne og mor å beskrive morsrollen på en så sterk måte?

- Ofte beskriver man kvinner som perfekte og sterke, men vi er jo også fulle av feil. Folk tenker ofte at «hvorfor skulle vel hun gjøre noe feil? Hun er smart nok til å ikke gjøre det.» Også gjør man det likevel, fordi det ligger i ryggmargen. Det er ikke bare lett å bryte ut av sitt eget mønster, fordi man blir fanget i seg selv, sier hun.

I filmen har hun fått med seg et stjernelag av skuespillere. Tromsø-jenta Amrita Acharia, som er kjent for sin rolle som slavejenta Irri i HBO-suksessen «Game of Thrones, spiller Mina. Svenske Ola Rapace, som spiller hennes «kjæreste» i filmen, har blant annet spilt i James Bond-filmen «Skyfall». I tillegg står kjente norske skuespillere som Tobias Santelmann, Trond Fausa Aurvåg og Assad Siddique på rollelista.

- Det føles godt å ha laget denne filmen som jeg ville lage. Jeg har en 17 år gammel gutt, som jeg er stolt av og glad i, og vi bor sammen. Jeg har det livet jeg ønsker meg, så jeg ville ikke hatt det annerledes, sier Haq.

 PREMIERE:  FIlmen «Jeg er din» har kinopremiere på fredag. Skuespillerne Amrita Acharia og Ola Rapace spiller Mina og Jesper i filmen. Foto: Filmweb
PREMIERE: FIlmen «Jeg er din» har kinopremiere på fredag. Skuespillerne Amrita Acharia og Ola Rapace spiller Mina og Jesper i filmen. Foto: Filmweb Vis mer