Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg har lært meg å ikke bli full på fester

Nils Ole Oftebro har såret mange mennesker, men alkoholen har han kontroll på.

INNGANG: Vi treffer Nils Ole Oftebro og snakket om livet, havet, kjærligheten og rollen hans i Mammon. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
INNGANG: Vi treffer Nils Ole Oftebro og snakket om livet, havet, kjærligheten og rollen hans i Mammon. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Nils Ole Oftebro (69) har jakka godt trukket rundt seg idet han entrer restauranten i Oslo sentrum.

Mannen som for få måneder siden skapte overskrifter om sitt forhold til alkohol, setter seg ned og bestiller en Farris, mens han påpeker det stive prisnivået på menyen.

Han er aktuell som nyhetsredaktør Mathiesen i NRKs nye spenningsserie «Mammon», som har premiere 1. januar. Serien har allerede blitt sammenlignet med suksesser som «Forbrytelsen» og «Broen», hvor hans egen sønn Jakob Oftebro har hatt en rolle på sistnevnte. 

- Jeg ser ham jo nesten aldri lenger. Når jeg ringer kommer jeg bare til telefonsvarer. Karrieren hans har skutt fart, og det unner jeg ham virkelig, sier Nils Ole Oftebro til Dagbladet.

- Skulle aldri skilles I jobbsammenheng finnes det omtrent ingen roller 69-åringen ikke har besatt. Når han nå skulle inn i karakter som hardbarka nyhetsredaktør i «Aftenavisa», kunne han dra paralleller til egen erfaring.  

- Jeg synes det var jævlig kult å spille denne rollen. Jeg har jo vært litt inn og ut av miljøet, og var selv gift med en journalist en gang.

Han har opplevd venner komme og gå. Han har kollidert i hundre kilometer i timen, med datteren som passasjer. Det største vendepunktet i Oftebros liv kom likevel da han lukket døra for 19 års ekteskap.  

- Jeg hadde sverget for meg selv at jeg aldri skulle bli skilt. At det var jeg som på toppen av det hele skulle ta initiativet, det lå langt inne. Det vanskeligste var å erkjenne min egen skyld. Å skjønne at man såret både ungene og ekskona som man var, og fortsatt er veldig glad i.

- Egoistisk Han har betalt prisen for sine valg. Men påpeker at han ikke ville hatt sin nåværende kone, skuespiller Anette Hoff, dersom han ikke tok de beslutningene han gjorde. 

- Jeg synes Anette og jeg har det veldig fint. Det kommer trolig av at jeg lærte ganske mye fra mitt første ekteskap, som jeg ikke har gjentatt. Jeg har vært snillere denne gangen. Det er dumt å være for egoistisk, det koster mer enn det smaker over tid.  

Som alle andre ekteskap, har det også vært tunge tider for Oftebro og Hoff, sier han. Selv sliter 69-åringen med temperamentet. Det er likevel kona som holder ham på jorda. Hun og barna er det viktigste i hans liv.

- Det har selvfølgelig vært noen perioder i forholdet hvor hvor strikken har vært tøyd ganske langt. Vi har begge et stort temperament, og jeg er klar over at jeg har såret folk flere ganger. Det er som regel fordi jeg er hissig eller har kort lunte, og da kan si ting jeg slettes ikke burde ha sagt.

Drikker alkohol daglig Til tross for at klokka er rundt 17.00 på en onsdag, ser ikke Oftebro problemet med å bestille en øl. Han har drukket omtrent hver dag siden han var 20 år, og mener Norge har en ekstremt anstrengt forhold til alkohol.

- Jeg er glad i å ta noen glass vin hver kveld. Det tilhører liksom vår kultur at alkohol er noe grusomt og farlig. Til og med min kone påpeker det. Jeg er like motstander som alle andre når det kommer til å drikke seg drita. Selv om jeg drikker hver dag, har jeg imidlertid lært meg å ikke bli full på fester, forklarer han.

Han drikker aldri brennevin. Det har han sluttet med for lengst. Kroppen tålte det ikke. Reagerte, som en ofte gjør, på en veldig dum måte.

- Så lenge man ikke skaper bry og klarer å oppføre seg, så er det ikke et problem i mine øyne.

Vil ta fri Oftebro drømmer om at noen der ute skal skrive et helt nytt stykke som han blir altoppslukt i. Han har fått nok av å spille alvorlig, og vil høre publikum le - istedet for sukket idet han faller om på scena.

- Jeg vandrer hele tiden rundt i korridorene på Nasjonalteateret. Der henger alle bildene av de som var på min alder da jeg kom inn i bransjen. Nå er de borte alle sammen. Det er jo livets gang. Vi er her, og plutselig en dag så er vi borte. Jeg ser ikke for meg å stoppe med teater, men jeg må innrømme at jeg gjerne skulle tatt meg et år fri for å gjøre noe helt annet. Jeg er veldig glad i å tegne, eller å male, så vi får se da.