KOMMENTARER

Politisk bokhøst:

Jeg har lest høstens kontroversielle politikerbøker - nå vil jeg helst bare glemme dem

Tre profilerte toppolitikere ga ut bok i høst. Tusen sider seinere er verken lesere eller den offentlige samtalen særlig klokere, skriver Ola Magnussen Rydje.

SNAKKET UT: Per Sandberg og Bahareh Letnes holdt pressekonferanse i forbindelse med lanseringen av boken «Fremmede makter har flyttet inn». Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Bokhøsten sto i politikkens tegn. Med hver sin monolog grep Knut Arild Hareide, Sylvi Listhaug og Per Sandberg alle etter det lange formatet for å bryte lydmuren i den offentlige samtalen. Alene, eller i samråd med andre, gjorde de forfattere ut av seg for å hamre inn budskapet, sette premissene, og skrive sin historie.

Eller kanskje aller helst skrive den om. Tross store forskjeller i bøkenes innhold og stil: Felles er forsøket på å ta regien over egen fortelling. Ikke med løgn, men ofte ved utelatelse av motstanderens argumenter og intensjoner, drøye påstander, avledningsmanøvre, eller andre triks fra retorikkens verktøykasse.

For de har åpenbart mye å vinne. Kanskje deler også forfatterne en følelse av at det haster mer enn før å få stoffet ut. Selv store skandaler blir fort gammelt nytt, og mulighetene til å korrigere det etterlatte inntrykket svinner fort hen. Hvis den allmenne tolkningen av politiske begivenheter blir stående i deres disfavør, kan det hefte ved dem for alltid.

Men i den grad det har vært en bevisst strategi, lykkes ingen av dem nødvendigvis godt i forsøket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer